Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

ΑΥΤΟΝΟΜΟΣ ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ(Του Βασιλείου Ζιώζια . Προέδρου ΠΑ.ΣΥ.Β.Α / Ν.Τρικάλων .)


ΑΥΤΟΝΟΜΟΣ  ΒΟΡΕΙΟΣ  ΗΠΕΙΡΟΣ
Του Βασιλείου Ζιώζια . Προέδρου ΠΑ.ΣΥ.Β.Α / Ν.Τρικάλων .

           Με την ευκαιρία των προγραμματισμένων εκδηλώσεων για τον Αυτονομιακόν Αγώνα της Βορείου Ηπείρου , που θα πραγματοποιηθούν την 17ην Μαΐου , στο Δελβινάκι Ιωαννίνων , οι μνήμες επιστρέφουν σε αξέχαστες ιστορικές στιγμές.

17 Φεβρουαρίου 1914 .
          Ιστορική μέρα για τον Βορειοηπειρωτικό αγώνα. Για άλλη μια φορά ξαναζωντανεύει ο ηρωϊσμός κι η φιλοπατρία,

 που πριν 90 τόσα χρόνια οι Ιερολοχίτες στο Δραγατσάνι την υπέγραψαν με το αίμα και τη θυσία τους . Έτσι και τώρα. Στις 4 το απόγευμα πάνω από 2000 Ιερολοχίτες, έχοντας επί κεφαλής τον Πρόεδρο και τα μέλη της Κυβερνήσεως, κήρυξαν επίσημα την αυτονομία ολόκληρης της Βορείου Ηπείρου, στο Αργυρόκαστρο. Στη μεγάλη τούτη ώρα ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως Βασίλειος, γεμάτος συγκίνηση μίλησε στα πλήθη :«Αδελφοί Ηπειρώτες , η Ήπειρος έχοντας την ελπίδα της στο Θεό και στηριγμένη στη δύναμη των παιδιών της και στη βοήθεια όλου του Ελληνισμού, με αρχηγό τον Γεώργιο Ζωγράφο ρίχνεται στον αγώνα κι ανυψώνει, σαν σημαία της αυτονομίας, την παλιά βυζαντινή σημαία... Η Ήπειρος είναι αποφασισμένη να την διατηρήσει απρόσβλητη και μόνο αν θα πατήσουν στο πτώμα και του τελευταίου Ηπειρώτη, θα μπορέσουν οι εχθροί ν’ απλώσουν πάνω της βέβηλο χέρι. Ηπειρώτες ! ... Εμπρός για την πίστη και την Πατρίδα ! Ζήτω η ανεξάρτητη Ήπειρος ! ...».

     Την άλλη μέρα, στις 18 Φεβρουαρίου, η Κυβέρνηση της αυτόνομης Ηπείρου κυκλοφορεί μια προκήρυξη, με την οποία προσκαλεί όλους τους Ηπειρώτες να δώσουν το παρών στο μεγάλο αγώνα. 

    «Ηπειρώτες, . Η απόφαση για την «αυτόνομη πολιτεία της Βορείου Ηπείρου» πάρθηκε, γιατί η πατρίδα μας κινδυνεύει .Μας αποσπούν απ’ την αγκαλιά της μητέρας μας Ελλάδας. Μας αρνούνται την αυτοδιοίκηση στο Αλβανικό κράτος. Μας αρνούνται ακόμα και τις εγγυήσεις, που θα μας περιφρουρούσαν τη ζωή, τη θρησκεία, την περιουσία, την εθνική μας ύπαρξη ...  Γι’ αυτούς τους λόγους,    Κ η ρ ύ σ σ ε ι    Η Βόρειος Ήπειρος την ανεξαρτησία της και προσκαλεί τους πολίτες της, με κάθε θυσία, να υπερασπίσουν την ακεραιότητα του εδάφους και τις ελευθερίες της εναντίον κάθε προσβολής.

                              Η προσωρινή Κυβέρνηση

Ο Πρόεδρος                                         
Γεώργιος Χρ. Ζωγράφος             
                                                                                                                     
Τα μέλη
Ο Δρυινουπόλεως , Βασίλειος
Ο Κορυτσάς , Γερμανός  
O Βελλάς και Κονίτσης ,Σπυρίδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου