Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

Αλβανικό δημοσίευμα: Άφησαν να εκλεγεί στη Χειμάρρα ένας εγκληματίας

Αλβανικό δημοσίευμα  με υβριστικό τρόπο προς το πρόσωπο του Φρέντι Μπελέρη, αναφέρεται στην εκλογή του ως Δημάρχου Χειμάρρας, επιρρίπτοντας ευθύνες στην πολιτική ελίτ της Αλβανίας που άφησαν τον ‘εξελληνισμό’ της αλβανικής πόλης.

Γράφει το δημοσίευμα:

Όταν στα μέσα του περασμένου έτους ο σύμβουλος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Derek Chollet, επισκέφθηκε τα Δυτικά Βαλκάνια, σταμάτησε σε όλες τις άλλες χώρες εκτός από την Αλβανία.

Η Αλβανία (η επίσημη) είναι η μόνη χώρα στην περιοχή που δεν έχει ενδοεθνικά προβλήματα εντός ή  έξω με τους γείτονές της.

Το πρόβλημα των Αλβανών διασκορπισμένων σε πολλά εδάφη πέρα ​​από την Αλβανία ήταν η «διάσωση» της Επίσημης Αλβανίας. Οι Αλβανοί εκτός Αλβανίας ήταν/είναι ασπίδες της.

Όμως, αυτή η ασπίδα είναι ανεπαρκής για να προστατεύσει την Αλβανία από ανθρώπους όπως ο Σαλί Μπερίσα και ο Ιλίρ Μέτα.

Αυτοί οι δύο – και αυτό φαίνεται απίστευτο στους Αλβανούς εκτός Αλβανίας – έχουν βάλει ως υποψήφιο του συνασπισμού τους επικεφαλής έναν αγράμματο εγκληματία όπως ο Φρέντι Μπελέρης, ο οποίος εκστρατεύει με τη σημαία της Ελλάδας πίσω του ζητώντας τον εξελληνισμό της Χιμάρας, του δήμου όπου αγωνίστηκε (και όπου φαίνεται να έχει κερδίσει).

Μη συνηθισμένοι σε τέτοια προβλήματα, οι Αλβανοί στην Αλβανία μοιάζουν να αγνοούν τις συνέπειες της νίκης αυτού του ανθρώπου και εντελώς απροετοίμαστοι να την αντιμετωπίσουν ως πρόβλημα.

Σύγκριση της Χειμάρρας με το Κοσσυφοπέδιο και τους Σέρβους

Δεν μπορούν να καταλάβουν πόσο ασήμαντη είναι η τυχαία άγνοια της αρχής, όταν στο άμεσο μέλλον θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τη συνέπεια.

Είναι μια διαφορετική κατάσταση, αλλά για να εξηγήσω την ασημαντότητα της αρχικής στιγμής – πόσοι γνωρίζουν πώς ξεκίνησαν οι ταραχές του Μαρτίου στο Κοσσυφοπέδιο (ένα γεγονός που ανασυγκρότησε ολόκληρη την ιδέα για το κράτος του Κοσσυφοπεδίου στη συνέχεια και μια εξέλιξη που υπαγορεύει πολλά από όσα συμβαίνουν ακόμη σήμερα σε σχέση με τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου).

Ο Μπερίσα και ο Μέτα, όντας άνθρωποι χωρίς πολιτικό δυναμικό, αλλά με πολύ μεγάλες καταστροφικές δυνατότητες, έχουν πέσει στην πολύ ξεκάθαρη ατζέντα της δημιουργίας ενός διαεθνικού προβλήματος στην Αλβανία.

Δεν έχει σημασία αν έχουν την ιδέα της ρωσικής ατζέντας ή η ακραία αφέλεια τους έχει κάνει σημαντικό μέρος αυτού του σχεδίου. Το να είσαι αδαής σε αυτή την κατάσταση δεν σε απαλλάσσει από την προδοτική αποστολή.

Το πόσο αφελής και απρόσεκτος ήταν όλη η αλβανική αλυσίδα σε αυτή την κατάσταση φαίνεται από τον τρόπο αντίδρασης.

 Έδωσαν τη δυνατότητα σε έναν εγκληματία κύριο όπως ο Φρέντι Μπελέρης να χτίσει την εικόνα του θύματος.

Ένας εισαγγελέας δεν είχε ιδέα για τη ζημιά, ένας αστυνομικός είδε την ευαισθησία της κατάστασης και μια πολιτική εντελώς τυφλωμένη από ασήμαντους καυγάδες τοποθέτησε τον Μπελέρη στο επίκεντρο των εξελίξεων, το έκανε εθνικό θέμα, τον έβαλε στη φυλακή και σήμερα ο «ήρωας» έχει την υποστήριξη του λαού της Χειμάρρας και της επίσημης πολιτικής στην Αθήνα.

Για να αποκαλύψουμε το παράδοξο της «κατάστασης Μπελέρη», η οποία θέτει θέμα εκστρατείας ήταν ο εξελληνισμός της Χιμάρας υπό την υποστήριξη του συνασπισμού Μπερίσα-Μέτα, φανταστείτε μια κατάσταση όπου, λόγω της πολιτικής μάχης στην Πρίστινα, οι πολιτικοί ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου υποστηρίζουν έναν υποψήφιο για τον σλαβισμό του Βορρά υποστηρίζοντας οποιονδήποτε Σέρβο στο Βορρά ή τον Οθωμανισμό στο Πρίζρεν υποστηρίζοντας οποιονδήποτε από τους Τούρκους υποψηφίους του Κοσσυφοπεδίου για δήμαρχο.

« Στόχος είναι να δημιουργήσουν εθνικό θέμα»

Και η όλη κατάσταση είναι ξεκάθαρη. Ο Μπελέρης και η νίκη του δεν είναι ο τελικός στόχος.

Ούτε η σύγκρουση που θέλουν οπωσδήποτε να προκαλέσουν ο Μπερίσα-Μέτα στην Αλβανία για να δημιουργήσουν ένα εθνικό θέμα του προβλήματος με την Ελλάδα που μπορούν μετά να χρησιμοποιήσουν εναντίον του Ράμα στα Τίρανα ως πρωθυπουργού που οδηγεί τη χώρα στη σύγκρουση.

Πρόκειται για ένα εντελώς προφανές ρωσικό σχέδιο που θέλει οπωσδήποτε να δημιουργήσει ρήγμα μεταξύ των δυτικών συμμαχιών.

Η Σερβία είναι εντελώς μέσα σε αυτό το σχέδιο, στο Μαυροβούνιο είναι εδώ και πολύ καιρό βαθιά στην πολιτική του διχασμού, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη μέσω του Milorad Dodik έχει σχεδόν επίσημα τη δική της, στη Βόρεια Μακεδονία επιτείνει το διαεθνοτικό πρόβλημα και τα προβλήματα με τη Βουλγαρία. Το Κοσσυφοπέδιο μέσω του Βορρά επιχειρεί το status-quo της έντασης και μόνο η Αλβανία έλειπε.

Αυτό το νησί χωρίς εθνικό πρόβλημα στα Βαλκάνια έπρεπε να διαλυθεί για να ολοκληρωθεί το μωσαϊκό και ποιος θα πίστευε ότι η βοήθεια θα ερχόταν μέσω δύο πολιτικών που ωστόσο σημειώνουν σημαντικά βήματα στο αλβανικό κράτος.

Όταν ο Μπελέρης πάρει την εξουσία εκεί και η επίσημη πολιτική του είναι ο εξελληνισμός αυτού του τμήματος, η αλβανική αντίδραση θα είναι αναπόφευκτη, γεγονός που καθιστά αναγκαία την αντιμετώπιση της κατάστασης σε υπερκρατικά επίπεδα. Σαν από το πουθενά Αλβανία και Ελλάδα θα έχουν ένα ευαίσθητο θέμα συζήτησης – «το θέμα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία».

Τότε θα είναι άσχετο γιατί, πώς και με ποιον ξεκίνησε. Αυτό θα ξεχαστεί.

Σχέδιο της Μόσχας

Τα Δυτικά Βαλκάνια θεωρούνται εύκολος στόχος για τη Μόσχα. Κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι απόλυτα σταθερός και με ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία, ο συνδυασμός φαίνεται τέλειος για να προσφέρει στη Ρωσία την ιδανική ευκαιρία για αναταράξεις που αποσπούν την προσοχή της Δύσης και της προσοχής τους.

Όμως, από το μάθημα που αντλήθηκε από την Ουκρανία, η Ρωσία δεν θέλει ούτε μετωπική αντιπαράθεση ούτε ταχύτητα αντίδρασης. Εμμένοντας στην αφηγηματική της τακτική, είναι πολύ πιο σημαντικό για τη Ρωσία να διαχειριστεί το πρόβλημα από απόσταση.

Η αντίθεση μεταξύ της επιθετικής πολιτικής στην Ουκρανία και της φαινομενικά αργής κίνησης στα Βαλκάνια εξαρτάται πολύ από τους πολιτικούς της περιοχής. Όσο λιγότερο μοιάζει με ρωσικό σχέδιο, τόσο περισσότερο είναι ρωσικό, γι’ αυτό το Κρεμλίνο βάζει τα όπλα από την άλλη και επηρεάζει την ατζέντα μέσω των ντόπιων πολιτικών.

Είναι πολύ απλό, η Ρωσία δεν χρειάζεται την κυριολεκτική κατάκτηση των Βαλκανίων, αλλά την οικοδόμηση αντιδυτικού αισθήματος, την παρεμπόδιση των μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Ένωση και τους διαεθνοτικούς εκνευρισμούς.

Το κράτος που βασίζεται σε αυτά τα τρία στοιχεία είναι ο φυσικός σύμμαχος της Ρωσίας.  Αν δεν το καταλαβαίνουν στην Αλβανία, είναι καθήκον όλων των
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου