Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

Τουρκική εξέγερση κατά Ερντογάν από τα γήπεδα της Κωνσταντινούπολης;-Ο Μπαχτσελί ζητά εκδίωξη όλων των φιλάθλων

Καζάνι που βράζει η Κωνσταντινούπολη κατά του Ερντογάν-Επέμβαση της τουρκικής αστυνομίας στις διαμαρτυρίες Τούρκων οπαδών θυμίζουν σκηνικό Ιράν

Μέγα θέμα έχει γίνει στην γειτονική Τουρκία, μετά τις μαζικές ομολογουμένως αποδοκιμασίες των οπαδών της Μπεσίκτας, μετά από αυτές της Φενέρμπαχτσέ, κατά του Ερντογάν, λόγω της ανικανότητας του κρατικού μηχανισμού στους σεισμούς, σύμφωνα με τους ίδιους.

Η μαζική αντίδραση των Τούρκων οπαδών εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στην χώρα προκαλώντας αντιδράσεις στο κατεστημένο της χώρας αυτής.

Η Μπεσίκτας είναι μια μεγάλη ομάδα με πολλούς οπαδούς με έδρα την Κωνσταντινούπολη, και υπάρχουν φόβοι για επέκταση της στάσης αυτής και από οπαδούς και άλλων μεγάλων ομάδων στην πόλης, σε μια γενικευμένη ανταρσία κατά του καθεστώτος Ερντογάν.    

«Τα παιδιά πρέπει πάντα να γελούν», γράφει ένα πανό στην κερκίδα της Μπεσίκτας.

Οι οπαδοί της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεσίκτας διαδήλωσαν κατά της κυβέρνησης λόγω των σεισμών της 6ης Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια του αγώνα (26 Φεβρουαρίου) με την Αντάλιασπορ.Οι οπαδοί της Μπεσίκτας, φώναζαν συνθήματα καλώντας την κυβέρνηση να παραιτηθεί.

Δεν πρόκειται όμως φυσικά για αντίδραση μόνο για ους σεισμούς, αλλά υπάρχει υπόβαθρο για στάση κατά της γενικότερης πολιτικής του Ερντογάν.

Μια μέρα πριν, οι οπαδοί της Φενερμπαχτσέ έκαναν παρόμοιες διαμαρτυρίες κατά τη διάρκεια του αγώνα με την Κόνιασπορ.

Και οι δύο ομάδες, μαζί με τη Γαλατασαράι, είναι γνωστές ως οι «μεγάλοι τρεις» του τουρκικού ποδοσφαίρου με χιλιάδες αν όχι εκατομμύρια φιλάθλους στην Τουρκία.

Ο Ν.Μπαχτσελί ζητά δράση από το τουρκικό κράτος

Μετά το χθεσινό παιχνίδι, ο Ν.Μπαχτσελί, ηγέτης του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) και σύμμαχος του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι ακύρωσε τη συμμετοχή του στο κλαμπ.

“Οι διαμαρτυρίες κατά της κυβέρνησης ήταν ασέβεια προς τους «μάρτυρες μας», ανέφερε σε γραπτή δήλωση σύμβουλος Τύπου του Μπαχτσελί.

“Οι αγώνες είτε θα πρέπει να γίνουν χωρίς φιλάθλους είτε θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Μετά τον Μπαχτσελί, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού έβαλε στο στόχαστρο τους οπαδούς στην Κωνσταντιονούπολη.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην μαρτυρική Αντιόχεια, μια επαρχία που έχει πληγεί μαζικά από τους σεισμούς, ο Σοϊλού ανέφερε: "Όσοι θέλουν να μετατρέψουν τα αθλητικά γήπεδα σε πολιτικές αρένες, πρέπει να σεβαστούν τις προσπάθειες του κράτους και του έθνους. Ας μην διακόπτουν τη δουλειά μας. Κανείς δεν πρέπει να αντισταθεί, παλέψτε ενάντια στην ασφάλεια της Τουρκίας».

Πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι η δυναμική των Τούρκων φιλάθλων Τριών εκ των κορυφαίων ομάδων της Κωνσταντινούπολης, πιθανότατα είναι τα προεόρτια μιας εξέγερσης κατά του καθεστώτος Ερντογάν, που έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα με αφορμή τους φονικούς σεισμούς στην ΝΑ Τουρκία.

Κανείς δεν πρέπει να υποτιμά την δύναμη των οπαδών-φιλάθλων μεγάλων συλλόγων, οι οποίοι στην προκειμένη περίπτωση εκφράζουν το κοινό αίσθημα στην Τουρκία κατά του Σουλτάνου Ερντογάν, για πολλούς λόγους και όχι μόνο φυσικά τους σεισμούς.

Υπάρχει πιθανότητα να δούμε αυτές τις διαμαρτυρίες να διογκώνονται και να εξαπλώνονται από την Κωνσταντινούπολη  στον Πόντο, αλλά και αλλού στην χώρα, ταράζοντας συθέμελα   το καθεστώς της Άγκυρας.

Η αστυνομία επενέβη χθες κατά των οπαδών, σε μια ανόητη κίνηση η οποία είναι πολύ πιθανό να πυροδοτήσει ακόμα μεγαλύτερη αντίδραση οργανωμένων και μη οπαδών, δημιουργώντας τις συνθήκες για κάτι ακόμα μαζικότερο στην χώρα αυτή κατά του καθεστώτος, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την πορεία προς τις εκλογές. 

PENTAPOSTAGMA


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου