Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Γερμανία και Ολλανδία έκλεισαν αιφνιδιαστικά τα προξενεία τους στην Κωνσταντινούπολη

 

Με μία λιτή ανακοίνωση και με αστραπιαίες κινήσεις τα προξενεία της Γερμανίας και της Ολλανδίας στην Κωνσταντινούπολη έβαλαν λουκέτο για την 1η Φεβρουαρίου.

Όπως έγινε γνωστό οι δύο χώρες επικαλέστηκαν λόγους ασφαλείας για το κλείσιμο των προξενείων τους, ενώ ανακοίνωσαν ότι οι διαδικασίες χορήγησης βίζα θα διακοπούν για σήμερα.

Στην ιστοσελίδα του ολλανδικού Υπουργείου Εξωτερικών, υπενθύμισε τα περιστατικά καύσης Κορανίου στη Σουηδία, τη Δανία και την Ολλανδία και αναφέρθηκε ότι "μπορεί να ξυπνήσουν αντιδυτικά αισθήματα και να υπάρξουν διαμαρτυρίες".

Στην ανακοίνωση, γράφτηκε ότι "η απειλή επίθεσης σε δυτικούς στόχους, διπλωματικές αντιπροσωπείες και χώρους λατρείας, ειδικά στην Κωνσταντινούπολη έχει αυξηθεί", και ειπώθηκαν τα εξής: "Λαμβάνοντας υπόψη αυτή την απειλή, το Γενικό Προξενείο της Ολλανδίας στην Κωνσταντινούπολη θα προσωρινά κλειστό για το κοινό από τις 30 Ιανουαρίου 2023. Οι υπηρεσίες του Γενικού Προξενείου (προξενείου) δεν παρέχονται φυσικώς αυτή τη στιγμή".

Πρόσθεσε ότι δεν υπήρχαν "σημάδια απειλής" για τους Ολλανδούς επισκέπτες.

Στις 27 Ιανουαρίου, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γερμανία και η Σουηδία εξέδωσαν ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις για την Τουρκία. Η προειδοποίηση από τις ΗΠΑ  σημείωσε τα εξής:  "Μετά τις πρόσφατες καύσεις του Κορανίου στην Ευρώπη, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει προειδοποιήσει τους πολίτες της για πιθανές επιθέσεις αντιποίνων από τρομοκράτες σε χώρους λατρείας στην Τουρκία. Στοχεύοντας χώρους λατρείας ή μέρη όπου συχνάζουν Δυτικοί, οι τρομοκράτες μπορούν να επιτεθούν με ελάχιστη ή καθόλου προειδοποίηση".

Στη συνέχεια,  εκδόθηκαν δύο προειδοποιήσεις από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών  τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την Ευρώπη ως  "αντίποινα".

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας προειδοποίησε το Σάββατο τους Σουηδούς που βρίσκονται στην Τουρκία να αποφεύγουν τα πλήθη και τις διαδηλώσεις.

Την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία ανέστειλε τις συνομιλίες με τη Σουηδία και τη Φινλανδία σχετικά με τα αιτήματά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά την κίνηση του αρχηγού του ακροδεξιού κόμματος της Δανίας "PEGIDA", του Ράσμους Παλουντάν, να κάψει ένα αντίτυπο του Κορανίου μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη. Σκοπός του ήταν να διαμαρτυρηθεί για το βέτο της Τουρκίας στην είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Οι ενέργειες του Παλουντάν οδήγησαν σε διαδηλώσεις σε μουσουλμανικές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου στην Κοπεγχάγη, ο Πάλουνταν επανέλαβε την πράξη του προ λίγων ημερών καίγοντας ένα αντίτυπο του Κορανίου μπροστά από ένα τέμενος στην πρωτεύουσα της Δανίας. Ο ίδιος είπε ότι ήθελε να κάψει τουλάχιστον ένα αντίτυπο ακόμα μπροστά στην τουρκική πρεσβεία. Μεγάλος αστυνομικός κλοιός αναπτύχθηκε μπροστά από τα σημεία που έχουν τεθεί στο στόχαστρο, σημείωσε το Γαλλικό Πρακτορείο. Ο ακροδεξιός είπε ότι θα συνεχίσει να διαδηλώνει "κάθε εβδομάδα" έως ότου η Τουρκία άρει το βέτο επιτρέποντας στη Σουηδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Microsoft start


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου