Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Το τέλος των τουρκικών UAV ήρθε από… την Ουκρανία;

Τουρκικό UAV bayraktar©

Φαίνεται ότι η φήμη των τουρκικών UAV, Bayraktar, καταρρίφθηκε στην Ουκρανία, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι όχι μόνο δεν προσέφεραν το παραμικρό επιχειρησιακά αλλά αχρηστεύτηκαν από τις πρώτες ημέρες του πολέμου.

Στο enikos.gr είχαμε ουκ ολίγες φορές μεταφέρει τις επιφυλάξεις αξιωματικών του Ελληνικού Πενταγώνου, που αμφισβητούσαν την αποτελεσματικότητα των τουρκικών drones, που ναι μεν είχαν επιτυχίες σε Ναγκόρνο Καραμπάχ και Λιβύη, όμως, ποτέ δεν είχαν δοκιμαστεί στο πεδίο απέναντι σε οργανωμένη αεράμυνα.

Η επιχειρησιακή αδυναμία των Bayraktar φαίνεται ότι αποκαλύπτεται πλέον και η αποκαθήλωση των επιτευγμάτων της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας είναι περισσότερο εκκωφαντική από ποτέ.

Η αρχή του τέλους ήρθε στις 13 Οκτωβρίου, όταν οι Ρώσοι φαρσέρ του κυβερνοχώρου, Vovan και Lexus, προσποιήθηκαν τους Αμερικανούς Αξιωματούχους και κατέγραψαν τον ανώτερο Ουκρανό αξιωματούχο Serhiy Pashinsky να επικρίνει το Bayraktar TB-2 σε μια διαδικτυακή συνέντευξη.

Ο Πασίνσκι είναι βουλευτής της Ουκρανίας και πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας του Συμβουλίου της Ουκρανίας.

Ο Πασίνσκι νόμιζε ότι μιλούσε με τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Ρωσία, Μάικλ ΜακΦόλ. Είπε, «υπάρχει περισσότερο δημόσιες σχέσεις και προπαγάνδα στο Bayraktar παρά μαχητική χρήση». 

Με απλά λόγια, το Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος που προωθεί η Τουρκία κι έγινε τραγούδι για τις δήθεν επιτυχίες του στον Ουκρανικό Στρατό, δεν ήταν τίποτε άλλο από μέρος προπαγάνδας στον πόλεμο ενάντια στους Ρώσους.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Eurasiantimes, μετά από τις αρχικές τακτικές επιτυχίες, τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη άρχισαν να πέφτουν σε προηγμένα ρωσικά συστήματα αεράμυνας και Ηλεκτρονικού Πολέμου (EW).

Έκθεση του Foreign Policy περιέγραφε πώς οι κατώτεροι Ουκρανοί αξιωματικοί, τα στρατεύματα πρώτης γραμμής και τα ανώτερα στελέχη του επιτελείου είχαν τις αμφιβολίες τους σχετικά με τη συνέχιση της χρήσης τους. Μετά τις συνεχείς αποτυχίες, οι Ουκρανοί έπρεπε να μειώσουν την χρήση των Bayraktar σε 20 με 30 εξόδους την ημέρα.

Ακόμη και αξιωματούχοι της άμυνας των ΗΠΑ εξέφρασαν απροθυμία να στείλουν τα ακριβά μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-1C Grey Eagle στην Ουκρανία. Τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας Pantsir θα μπορούσε να είναι ο λόγος, καθώς πιστεύεται ότι κατέρριψαν επιτυχώς πολλά από τα τζετ και drones της Ουκρανίας.

Μια μεταγενέστερη ανάλυση των EurAsian Times αποκάλυψε πώς η Ρωσία είχε από καιρό πρωτοστατήσει στην προώθηση των δυνατοτήτων της στον Ηλεκτρονικό Πολέμο (EW) από την παρέμβασή της στη Συρία το 2014. Είχε αναπτύξει δυνατότητες απενεργοποίησης και εμπλοκής των περισσότερων σημάτων GPS και ραδιοσυχνοτήτων υψηλής κρυπτογράφησης.

Αλλά ακόμη και το εργοστάσιο που θα έφτιαχναν οι Τούρκοι σε συνεργασία με τους Ουκρανούς στην Ουκρανία για την παραγωγή Bayraktar φαίνεται ότι καταρρίπτεται, μαζί με τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες.

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης , «καθώς ο Πούτιν και ο Ερντογάν σχεδιάζουν να δημιουργήσουν κόμβο φυσικού αερίου στην Τουρκία, η Άγκυρα πρέπει να τερματίσει την προμήθεια UAV στο Κίεβο», κάτι που ήταν προϋπόθεση της συμφωνίας.

του Χρήστου Μαζανίτη

Mirosoft  Word


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου