Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

Ιδού τι διδάσκονται στα τουρκικά σχολεία για.... "να έρθουν ένα βράδυ"-Βιβλίο προωθεί την ένοπλη τζιχάντ

Το εγχειρίδιο αντανακλά την επικρατούσα ιδεολογία του Ισλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του οποίου ηγείται ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Το βιβλίο θρησκευτικών της 12ης τάξης που χρησιμοποιείται σε δημόσια σχο-λεία στην Τουρκία προωθεί την ένοπλη τζιχάντ, αγνοώντας την κατάχρηση της έννοιας της τζιχάντ από βίαιες τρομοκρατικές ομάδες όπως η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS).

Το εγχειρίδιο αντανακλά την επικρατούσα ιδεολογία του Ισλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του οποίου ηγείται ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κυβερνά τη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ τα τελευταία 20 χρόνια.

Η έκδοση του 2019, με συγγραφείς τους Αμπντουλάχ Ατσίκ (Abdullah Açık), Βελί Καρατάς (Veli Karataş) και Μουστάφα Γιλμάζ (Mustafa Yılmaz), εκδόθηκε από το κυβερνητικό τυπογραφείο σε δύο τόμους και διανεμήθηκε με τον τίτλο «Βασικές αρχές των θρησκευτικών πεποιθήσεων του Ισλάμ».

Το βιβλίο τονίζει ότι η ένοπλη τζιχάντ είναι υποχρεωτική για όλους τους μουσουλμάνους και σημειώνει ότι «σήμερα, η έννοια της τζιχάντ συνδέεται με κακά παραδείγματα, ειδικά από τους αντιπάλους του Ισλάμ». Ισχυρίζεται ότι η τζιχάντ αντιμετωπίζεται από τους αντιπάλους του Ισλάμ ως κάτι κακό και κάτι που πρέπει να αποφεύγεται, προσθέτοντας ότι οι Μουσουλμάνοι δυσφημίστηκαν σκόπιμα από αυτούς τους αντιπάλους για τζιχάντ.

Το βιβλίο αγνοεί εντελώς τη χρήση της τζιχάντ από τρομοκρατικές οργανώσεις και δεν κάνει ούτε μία αναφορά στην Αλ Κάιντα, το ISIS ή άλλες βίαιες τζιχαντιστικές ομάδες που κάνουν κατάχρηση της έννοιας για φόνο, λεηλασία, βιασμό και άλλα εγκλήματα. Όχι μόνο αυτές οι ομάδες παραβλέφθηκαν στο υπο-κεφάλαιο που ασχολείται με την τζιχάντ, αλλά δεν αναφέρθηκαν επίσης σε άλλο υπο-κεφάλαιο που εστιάζει συγκεκριμένα στην τρομοκρατία.

Περιγράφει τους ιδρυτές της Οθωμανικής εποχής ως ανθρώπους που έκαναν τη τζιχάντ τρόπο ζωής και λέει ότι ποτέ δεν δίστασαν να δώσουν τη ζωή τους στον αγώνα των τζιχαντιστών στο όνομα του Αλλάχ. Δηλώνοντας ότι η τζιχάντ θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του χρόνου, το βιβλίο περιγράφει τη δραστηριότητα των τζιχαντιστών ως μία από τις ευθύνες που πρέπει να εκπληρώσει κάθε μουσουλμάνος άνδρας και γυναίκα.

Το βιβλίο είναι ένα ανησυχητικό παράδειγμα του πώς η ισλαμιστική ιδεολογία του Προέδρου Ερντογάν και των συνεργατών του έχει επηρεάσει αρνητικά την εκπαίδευση στην Τουρκία, με μαθητές να διδάσκονται να δίνουν τη ζωή τους στο όνομα της τζιχάντ χωρίς καμία αναφορά στις τρομοκρατικές ομάδες που καταχρώνται την έννοια, αναφέρει το Nordic Monitor.

Το περιεχόμενο του σχολικού βιβλίου και ο σχεδιασμός του εγκρίθηκαν ως υλικό μελέτης για τη Δ' τάξη από το Υπουργείο Παιδείας με την υπ' αριθμ. 12254648 απόφαση της 25ης Ιουνίου 2018. Εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα τυπώθηκαν από την κυβέρνηση το 2019 και διανεμήθηκαν στους μαθητές του όλα τα δημόσια σχολεία δωρεάν την ίδια χρονιά.

Παρόμοιες αλλαγές σύμφωνα με τις απόψεις της κυβέρνησης υιοθετήθηκαν και σε άλλα σχολικά βιβλία. Για παράδειγμα, το βιβλίο σύγχρονης ιστορίας της 12ης τάξης είναι γεμάτο αντι-αμερικανικές και αντι-ΕΕ αναφορές. Το βιβλίο, που εκδόθηκε επίσης από το κυβερνητικό τυπογραφείο, δικαιολογεί τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Αλ Κάιντα στις ΗΠΑ στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 που σκότωσαν σχεδόν 3.000 ανθρώπους, χαρακτηρίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση ως χριστιανική λέσχη με επικεφαλής τον Πάπα και επικρίνει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

«Οι ΗΠΑ έγιναν η κύρια πηγή προβλημάτων στον κόσμο με ό,τι έκαναν μετά την 11η Σεπτεμβρίου», λέει το εγχειρίδιο.

Το βιβλίο περιγράφει όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως Χριστιανούς και είπε ότι η άρνηση της ένταξης στην Τουρκία, ένα κατά κύριο λόγο μουσουλμανικό έθνος, ενώ η αποδοχή δημοκρατικά και οικονομικά αδύναμων κρατών ως μέλη του μπλοκ εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ταυτότητα της ΕΕ. Το βιβλίο περιέχει μια φωτογραφία των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Πάπα στις 24 Μαρτίου 2017 καθώς συγκεντρώθηκαν στη Ρώμη για να τιμήσουν την 60ή επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης, η οποία οδήγησε στον σχηματισμό της ένωσης. Η λεζάντα της φωτογραφίας περιλαμβάνει μια δήλωση του Βρετανο-Πολωνού ιστορικού Νόρμαν Ντέιβις (Norman Davies), ο οποίος είπε: «Μιλάω για την κοινή παράδοση του Χριστιανισμού, που έκανε την Ευρώπη αυτό που είναι».

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το βιβλίο αντικατοπτρίζει την οπτική του Προέδρου Ερντογάν, ο οποίος είπε τον Απρίλιο του 2017 ότι μια φωτογραφία του Πάπα που ποζάρει με τους ηγέτες της ΕΕ ήταν απόδειξη ότι η ΕΕ ήταν χριστιανικό μπλοκ. Κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων για το προεδρικό δημοψήφισμα, ο Ερντογάν άρχισε να χτυπάει τον Πάπα και την ΕΕ σε δημόσιες ομιλίες και είπε επανειλημμένα ότι η Δύση είναι εχθρική προς το Ισλάμ, διαφημίζοντας την εικόνα ως απόδειξη που έδειχνε ότι η ΕΕ ήταν ένα ενιαίο έθνος απίστων. Επισημαίνοντας ότι αυτό που έλεγε από τότε αποδείχτηκε σωστό με αυτή τη συγκέντρωση στη Ρώμη με τον Πάπα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η ΕΕ δεν ήταν παρά μια συμμαχία των Σταυροφόρων.

Οι αλλαγές στα σχολικά βιβλία τα τελευταία χρόνια ακολούθησαν τη μαζική εκκαθάριση των δεκάδων χιλιάδων δασκάλων από τα δημόσια σχολεία και ακαδημαϊκών από τα πανεπιστήμια. Τα σχολικά βιβλία ξαναγράφτηκαν για να προωθήσουν την προοπτική της κυβέρνησης Ερντογάν για τις παγκόσμιες υποθέσεις, ενώ εκατοντάδες θρησκευτικά σχολεία είτε χτίστηκαν από την αρχή είτε μετατράπηκαν από υπάρχοντα που δίδασκαν επιστήμες και λογοτεχνία.

PENTAPOSTAGMA


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου