Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Εξέγερση κατά Τουρκίας στο Β.Ιράκ μετά το λουτρό αίματος: Βομβάρδισαν τουριστικό θέρετρο – Πολιορκούν την τουρκική πρεσβεία & θέτουν θέμα βάσεων…

Κατέβασαν και καίνε την τουρκική σημαία - 12 νεκροί & 23 τραυ-ματίες Ο Ερντογάν έβαψε στο αίμα το Βόρειο Ιράκ καθώς τουρκικό drone, πιθανότατα Bayraktar TB2, βομβάρδισε τουριστικές τοποθε-σίες στην Μπατίφα, στην περιοχή Zakho, στο βόρειο Ιράκ, σκοτώνο--ντας πάνω από δώδεκα Ιρακινούς και Άραβες τουρίστες και τραυμα-τίζοντας άλλους 23.

Το νούμερο αναμένεται να αυξηθεί δραματικά. Δυστυχώς υπάρχουν νεκρά παιδιά, ακρωτηριασμένα και πολλοί τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση. Το νοσοκομείο του Duhok έχει γεμίσει. Πληροφορίες αναφέρουν ότι την ώρα του βομβαρδισμού υπήρχαν τουλάχιστον 200 τουρίστες στην περιοχή.

Διαδηλωτές στη Βαγδάτη κατέβασαν και καίνε την τουρκική σημαία έξω από την πρεσβεία ως απάντηση στη σφαγή των αμάχων από την Τουρκία ενώ έκλεισαν το Τουρκικό Γραφείο Βίζας στη Βασόρα. Ιρακινά ΜΑΤ έχουν κυκλώσει την τουρκική πρεσβεία και προσπαθούν να αποτρέψουν το πλήθος από μια ενδεχόμενη εισβολή.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν πολιτοφυλακή Ashab Al-Kahaf (Συντρόφοι του Σπηλαίου) ισχυρίζεται ότι θα προχωρήσει σε επιθέσεις κατά των τουρκικών στρατιωτικών βάσεων στο Βόρειο Ιράκ,

Η ιρακινή πολιτοφυλακή Liwa Ahrar al-Iraq, η οποία αποτελεί μέρος του Άξονα Αντίστασης που υποστηρίζεται από το Ιράν, απείλησε και αυτή  με επιθέσεις κατά τουρκικών στόχων.

Είναι περίεργη η χρονική σύμπτωση που επέλεξε ο Ερντογάν να βάλει φωτιά στο Ιράκ. Αμέσως μετά την τριμερή Σύνοδο στην Τεχεράνη αποφασίζει να βομβαρδίσει σε κουρδική περιοχή τουριστικό θέρετρο. Το συμβάν έχει πυροδοτήσει σφοδρές αντιδράσεις που δεν είναι ακόμη φανερό αν θα ευνοήσουν την Άγκυρα.

Εκτός και αν ο Ερντογάν έχει πάρει κάποιες διαβεβαιώσεις από Μόσχα και Τεχεράνη…

Οι Τούρκοι βομβάρδισαν τουριστικό θέρετρο – 12 νεκροί και 23 τραυματίες

Δώδεκα άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 23 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε τουρκική επίθεση στη βόρεια επαρχία Duhok του Ιράκ, ανέφεραν την Τετάρτη τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράκ.

Οι Τούρκοι βομβάρδισαν ένα θέρετρο στο Ζάχο, μια πόλη στα σύνορα μεταξύ της περιοχής του Ιρακινού Κουρδιστάν και της Τουρκίας, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Όλοι οι νεκροί ήταν τουρίστες, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η Τουρκία από την πλευρά της αρνείται ότι οι δυνάμεις της άνοιξαν πυρ εναντίον Ιρακινών αμάχων στο Duhok και λέει ότι το PKK είναι το υπεύθυνο για την επίθεση. Η Άγκυρα τονίζει ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί για να μάθει τι πραγματικά συνέβη

Αργότερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την ιρακινή κυβέρνηση να μην κάνει “τρομοκρατική προπαγάνδα” και να μην υιοθετεί τις απόψεις των Κούρδων και του PKK.

Οι Τούρκοι “ζητούν και τα ρέστα”…

Η Βαγδάτη ανακαλεί τον επιτετραμμένο της από την Άγκυρα

Το Ιράκ θα ανακαλέσει τον επιτετραμμένο του στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις και θα καλέσει για εξηγήσεις τον Τούρκο πρεσβευτή στη Βαγδάτη, μετά τον βομβαρδισμό από τον οποίο σκοτώθηκαν δώδεκα πολίτες στο Ιρακινό Κουρδιστάν, όπως ανακοίνωσε απόψε η κυβέρνηση.

Η απόφαση αυτή ελήφθη κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου εθνικής ασφάλειας, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Μουστάφα αλ Καζίμι.

Στο υπουργείο Εξωτερικών ανατέθηκε “να καλέσει τον πρεσβευτή της Τουρκίας στο Ιράκ για να του επισημάνει” ότι η Βαγδάτη καταδικάζει τον πολύνεκρο βομβαρδισμό. Επίσης, ανακαλείται ο επιτετραμμένος του Ιράκ στην Άγκυρα και διακόπτεται η διαδικασία για τον ορισμό ενός νέου πρεσβευτή στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο INA, η Βαγδάτη σκοπεύει επίσης να διαμαρτυρηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

“Να φύγει ο τουρκικός Στρατός από τα εδάφη μας”

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ επιτέθηκε στην Τουρκία λέγοντας ότι “αυτοί οι πολίτες ήρθαν για για να περάσουν τις διακοπές στο Dohuk, και τώρα επιστρέφουν σε κηδείες.

Το συμβούλιο Ασφαλείας, στο οποίο μετέχουν οι υπουργοί Εσωτερικών, Άμυνας και Οικονομικών, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Μουσταφά αλ-Καντίμι αποφάσισε ότι η Τουρκία πρέπει να «υποβάλει επίσημη συγγνώμη και να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από όλα τα εδάφη του Ιράκ» και εξέδωσε επτά περαιτέρω αποφάσεις, αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου του Καντίμι.

Άλλες αποφάσεις που εκδόθηκαν στη συνάντηση ήταν η ανάγκη συνεργασίας με την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) για την αποτροπή περαιτέρω επιθέσεων και η κλήση του Τούρκου πρεσβευτή στο Ιράκ, καθώς και η προετοιμασία έκθεσης για τις επανειλημμένες τουρκικές παραβιάσεις της ιρακινής κυριαρχίας.

Το συμβούλιο «ανανέωσε την άρνησή του να γίνει η γη του Ιράκ πεδίο εκκίνησης για επίθεση σε οποιαδήποτε χώρα» και καταδίκασε την παρουσία ένοπλων ομάδων.

Ταυτόχρονα το Υπουργείο Πολιτισμού του Ιράκ ζήτησε από τους Ιρακινούς να μην ταξιδεύουν στην Τουρκία.

Ο βομβαρδισμός καταδικάστηκε έντονα από ανώτερους Ιρακινούς αξιωματούχους καθώς και από την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG), οι οποίοι απέδωσαν την επίθεση στην Τουρκία.

Ιρακινοί αξιωματούχοι ειδικότερα, ο Kadhimi, ο Πρόεδρος Barham Salih και ο κορυφαίος σιίτης κληρικός Muqtada al-Sadr, κατηγορούν σταθερά την Τουρκία ζητώντας ακόμη και τη μείωση των διπλωματικών σχέσεων καθώς και το κλείσιμο των αεροπορικών και χερσαίων διελεύσεων

Του Βασίλη Καπούλα

WAR  NEWS 24 7


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου