Με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας ο οποίος πρόσφατα επέστρεψε από ειρηνευτική αποστολή στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη και τον Πρωθυπουργός της χώρας να αναλαμβάνει ρόλο στη Βόρεια Αφρική μεταξύ Τρίπολης και Κάιρου, η Ελλάδα πραγματοποιεί μια σημαντική διπλωματική επιστροφή στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Πράγματι, η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη στις 18 Μαΐου, ένα ταξίδι που περιλάμβανε επίσης στάσεις στην Ιορδανία και την Αίγυπτο , είναι απλά η τελευταία "επιχείρηση" σε μια ξέφρενη διπλωματική χρονιά για την Αθήνα.
Τον Απρίλιο, για παράδειγμα, η Ελλάδα "δάνεισε" πυραύλους στη Σαουδική Αραβία, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πέταξε στην Τρίπολη για να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Λιβύη. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ καθώς και άλλοι Έλληνες αξιωματούχοι ,έχουν επίσης πραγματοποιήσει αμέτρητες συζητήσεις με την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Κύπρο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Οι σχέσεις με άλλα ευρωπαϊκά κράτη ήταν επίσης καλές, με τη Γαλλία να γίνεται ιδιαίτερα βασικός εταίρος ασφαλείας καθώς συμφώνησε να εφοδιάσει την Αθήνα με μαχητικά αεροπλάνα τον Ιανουάριο και να κάνει προσφορά για πολεμικά πλοία τον Μάρτιο.
Παράλληλα τον Μάιο, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες ως «τις καλύτερες όλων των εποχών», με τη σαφή εστίαση της διπλωματικής ενέργειας της Ελλάδας να στρέφεται στη Μεσόγειο.
«Υπάρχει σίγουρα μια νέα όρεξη στην Αθήνα για δέσμευση στην περιοχή», δήλωσε ο Ιωάννης Ν. Γρηγοριάδης, επικεφαλής του προγράμματος της Τουρκίας στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής στην Αθήνα. «Η Ελλάδα ανακτά την επιρροή της σε μια περιοχή που αγνοεί εδώ και χρόνια». Πίσω από αυτόν τον νεοαποκτηθέντα ακτιβισμό υπάρχει ιδιαίτερα μια παλιά ανησυχία: η Τουρκία.
Η ένταση με την Άγκυρα αυξήθηκεσε μια σειρά διαφορετικών ζητημάτων που προκάλεσαν πέρυσι «την αφύπνιση της ελληνικής διπλωματίας», δήλωσε ο Δημήτριος Τριανταφύλλου, διευθυντής του Κέντρου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης. «Και στα δύο θέματα, της διπλωματίας και της ασφαλείας, η Ελλάδα συνειδητοποίησε ότι ήρθε η ώρα για μια σημαντική στρατηγική επανεξέταση».
Αν και η ελληνοτουρκική αντιπαλότητα και η υποψία έχουν μακρά γενεαλογία, επιστρέφουμε δύο δεκαετίες που οι σχέσεις είχαν βελτιωθεί κάπως. Συγκεκριμένα η Αθήνα και η Κωνσταντινούπολη υπέστησαν τρομερούς σεισμούς το 1999, και οι δύο χώρες εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία για διπλωματία σεισμών. Ξεκίνησε μια περίοδος προσέγγισης, με το εμπόριο να αυξάνεται και η Ελλάδα να υποστηρίζει την Τουρκία στην φιλοδοξία της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Αθήνα και η Άγκυρα συμφώνησαν επίσης να πραγματοποιήσουν διερευνητικές συνομιλίες για όλα τα θέματα μεταξύ τους. Ωστόσο, αυτές οι συνομιλίες που ξεκίνησαν το 2002, απέδωσαν λίγα αποτελέσματα.
Πράγματι, ακόμη και από την αρχή υπήρξαν διαφωνίες σχετικά με τα θέματα που πρέπει να περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη, αφού η Τουρκία θέτει ως θέματα ζητήματα τα οποία αμφισβητούν την Εθνική κυριαρχία της χώρας μας, μιλώντας για αεροπορικά όρια στο Αιγαίο στο πλαίσιο του FIR, για "γκρίζες ζώνες", για συρρίκνωση του ΕΕΧ και ΧΥ στα 6νμ, ακόμη και για "τουρκική μειονότητα" στη Θράκη, κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης που κάνει λόγο για μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.
Αλήθεια από πότε οι Πομάκοι και οι Αθίγγανοι που είναι μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα και διαβιούν στη Θράκη μας, είναι τουρκογενείς, αφού έχουν καταγωγή που κάθε άλλο παρά τουρκική είναι;
Με τέτοιες στρεβλώσεις η Τουρκία "βαφτίζει αυθαίρετα και ψευδώς" τους Πομάκους και τους Αθίγγανους ως Τούρκους, γεγονός που φυσικά δεν ισχύει.
Μετά από μια σχετική ύφεση τις προηγούμενες χρονιές το 2016, οι συνομιλίες διακόπηκαν τελικά.
Αυτό έγινε αφού ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αμφισβήτησε δημόσια τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, τη διεθνή συμφωνία που έθεσε τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας.
Αυτή κίνηση του Ερντογάν έθεσε επίσης τον τόνο για το τι θα ακολουθούσε, καθώς η Άγκυρα άρχισε να αμφισβητεί την Ελληνική και Κυπριακή ΑΟΖ.
Το 2017, η Άγκυρα άρχισε να στέλνει σεισμικά ερευνητικά σκάφη υπό ναυτική συνοδεία, σε νερά που διεκδικεί η Λευκωσία.
Στα τέλη του 2019, η Άγκυρα υπέγραψε συμφωνία ασφάλειας και ναυτιλίας με την τουρκόφιλη κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας στη Λιβύη, η οποία έδωσε στην Τουρκία ένα τμήμα της Ανατολικής Μεσογείου και διέκοψε τις ελληνικές αξιώσεις. Στη συνέχεια, η Τουρκία έστειλε ένα σεισμικό ερευνητικό σκάφος υπό ναυτική συνοδεία σε αυτήν την θαλάσσια περιοχή ζώνη, γεγονός που αύξησε τη ρητορική τόσο από την Άγκυρα όσο και από την Αθήνα.
Το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της οποιασδήποτε ελληνοτουρκικής προσέγγισης μπήκε στη συνέχεια τον Φεβρουάριο του 2020.
Ο Ερντογάν αναφέροντας ότι είναι αντιμέτωπος με αυτό που θεωρούσε ως ευρωπαϊκή αδιαλλαξία έναντι των Σύριων προσφύγων, "άνοιξε" τα χερσαία σύνορα της χώρας του με την Ελλάδα, προσπαθώντας να ωθήσει χιλιάδες μετανάστες προς την Ελλάδα, μέσω του Έβρου ποταμού.
Αυτό έπληξε πραγματικά την Άγκυρα και δημιούργησε την αντίληψη στην Ελλάδα, ακόμη και μεταξύ πιο μετριοπαθών Ελλήνων, ότι η Τουρκία προσπαθούσε να εισβάλει στη χώρα.
Η κυβέρνηση του Μητσοτάκη, η οποία ανέλαβε την εξουσία από τον Ιούλιο του 2019, διάβασε γρήγορα αυτή τη νέα συναίνεση στην ελληνική κοινή γνώμη και απάντησε.
Η Αθήνα άρχισε να χτίζει και να αναπτύσσει σχέσεις με περιφερειακές δυνάμεις που ασχολούνται επίσης με την τουρκική πολιτική. Αποτέλεσμα αυτών των σχέσεων ήταν το Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Μεσογείου, το οποίο αποτελείται από την Κύπρο, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Ιορδανία και την Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή. Η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν παρατηρητές και τα ΗΑΕ ήταν υποψήφιο μέλος.
Αν και το φόρουμ, το οποίο ξεκίνησε επίσημα τον Σεπτέμβριο του 2020, ασχολείται κυρίως με την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, έστειλε ένα μήνυμα στην Άγκυρα ότι η Ελλάδα και η Κύπρος απέχουν πολύ από το να είναι μόνες έναντι της τουρκικής επιθετικότητας.
Στις αρχές Απριλίου ο Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Τρίπολη και αποκατέστησε τις διπλωματικές σχέσεις με τη Λιβύη, με την οποία ξεκίνησε μια συζήτηση και συγκεκριμένα με την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης, σχετικά με την αμφιλεγόμενη τουρκική θαλάσσια συμφωνία του 2019.
Συμφώνησαν τελικά να πραγματοποιήσουν περαιτέρω συνομιλίες για το θέμα, αλλά αυτές δεν έχουν συμβεί ακόμη.
Η Αθήνα εργάζεται επίσης για την ανάπτυξη της σχέσης της με το Παρίσι, το οποίο έχει θεωρήσει την Τουρκία ως απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και για την εσωτερική ασφάλεια και ειρήνη του, καθώς η Γαλλία ανησυχεί για την Τουρκία που προκαλεί αρνητικά συναισθήματα στους Μουσουλμάνους της Γαλλίας.
Το 2020, η Γαλλία συμφώνησε να πουλήσει μαχητικά αεροσκάφη Rafale και έκανε προσφορά προκειμένου να πουλήσει και ναυτικές φρεγάτες στην Ελλάδα, ενώ έκτοτε οι δύο χώρες έχουν συμμετάσχει σε πολλές κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.
«Στην περίπτωση της ΕΕ», δήλωσε ο Αθανάσιος Μάνης, ερευνητής στο τμήμα πολιτικών επιστημών και δημόσιας διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Η Ελλάδα κατάφερε με επιτυχία να πείσει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να διαμορφώσουν μια διπλή πολιτική της ΕΕ έναντι της Τουρκίας, αυτό που αποκαλείται "μαστίγιο και καρότο" .
Έτσι η πολιτική της ΕΕ συνδέεται άμεσα με τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τον Δεκέμβριο του 2020, για παράδειγμα, η Τουρκία απέσυρε το σεισμικό ερευνητικό πλοίο της, το Oruc Reis, από τη Μεσόγειο Θάλασσα μετά την απειλή της ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία. Με το πλοίο να επιστρέφει με ασφάλεια στο λιμάνι, η ΕΕ στη συνέχεια υιοθέτησε μια πιο φιλελεύθερη γραμμή, αναβάλλοντας τις κυρώσεις μέχρι μια μεταγενέστερη συνεδρίαση, υπογραμμίζοντας στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου ότι «μια θετική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας παραμένει στο τραπέζι» σχετικά με την οικονομία και εμπόριο.
Εν τω μεταξύ, η εκλογή του Τζο Μπάιντεν ως προέδρου των ΗΠΑ έδωσε ώθηση στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς ο νέος πρόεδρος είναι πιο αυστηρός απέναντι στην Τουρκία.
Για παράδειγμα, μετά τις εκλογές, ο Μπάιντεν δεν τηλεφώνησε καν στον Ερντογάν μέχρι τις 23 Απριλίου, και τηλεφώνησε τότε μόνο για να πει στον Τούρκο ηγέτη, ότι επρόκειτο να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων.
Παράλληλα μια νέα διμερής συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας πρόκειται να υπογραφεί μεταξύ της Αθήνας και της Ουάσιγκτον αυτό το καλοκαίρι, με συνέπεια η βάση των ΗΠΑ στον κόλπο της Σούδας να επεκταθεί.
«Όλα αυτά έχουν ενθουσιάσει την Αθήνα και έδωσαν ένα μήνυμα ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ βλέπουν σήμερα την Ελλάδα ως πλήρες μέλος της συλλογικής ασφάλειας τους», δήλωσε ο Ίαν Λιγέρ, αντιπρόεδρος του Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ στις Βρυξέλλες.
Η Ελλάδα μπόρεσε πραγματικά να κάνει αυτές τις κινήσεις και λόγω των αποτυχιών της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, αφού πριν από χρόνια, θα ήταν πολύ πιο δύσκολο για την Αίγυπτο ή το Ισραήλ να έρθουν σε επαφή με την Ελλάδα επειδή φοβόταν την αποξένωσή τους την Τουρκία.
Ταυτόχρονα όμως, η απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει η Τουρκία προκαλεί επίσης μεγάλη ανησυχία στην Αθήνα. Η Ελλάδα συνειδητοποιεί ότι θα είναι πάντα πιο "άνετη" με μια Τουρκία που έχει δυτικό προσανατολισμό από μια εχθρική προς τη Δύση, Τουρκία
Ως αποτέλεσμα, «η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπογραμμίζει την ανάγκη για διάλογο με την Τουρκία, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζεται διπλωματικά και στρατιωτικά για οποιοδήποτε συμβάν.
Η Αθήνα συνεχίζει να βασίζεται στις τώρα επανεξετασμένες διερευνητικές συνομιλίες, ενώ υπάρχει ελπίδα ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Καβούσογλου να επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα.
"Νομίζω ότι η μπάλα είναι πολύ στο γήπεδο της Τουρκίας τώρα", δήλωσε ο Μάνης. Πολλοί γύρω από την Ανατολική Μεσόγειο θα παρακολουθούν στενά την Τουρκία για να δουν πώς θα επιστρέφει η Άγκυρα.
Εκτίμησή μας είναι ότι όσο είναι ο Ερντογάν στην εξουσία, η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι επιθετική και αδιάλλακτη, υιοθετώντας και εφαρμόζοντας στην πράξη μελλοντικά την θέση της για δύο κράτη στην Κύπρο. Αναμένουμε "θερμό καλοκαίρι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με ανάπτυξη πολεμικών πλοίων, ερευνητικών πλοίων ακόμη και απόπειρα αποστολής γεωτρύπανων, μέχρι και θαλάσσιων εξεδρών από πλευράς Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή τόσο ΝΑ Δωδεκανήσων, όσο και νοτίως Κρήτης.
Παναγιώτης Νάστος
PENTAPOSTAGMA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου