Η υπόθεση έχει καταγραφεί ως μοναδική στην παγκόσμια πολεμική ιστορία. Είναι ανεπανάληπτη και ενώ θα έπρεπε να διδάσκεται στις στρατιωτικές σχολές ως-ακραίο μεν-αλλά κορυφαίο δείγμα στρατιωτικής εντιμότητας, την γνωρίζουν ελάχιστοι και έχει ξεχαστεί εντελώς…
Αποδεικνύει κάτι σπάνιο.
Ότι ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες, μέσα στις φλόγες του πολέμου, τις μάχες, το αίμα και τον θάνατο, εκείνο που καθορίζει τον χαρακτήρα ενός ένστολου είναι ο αντρίκιος λόγος και η τιμή!
Τα όσα συνέβησαν λοιπόν, το 1916 στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι… απίστευτα.
Κατ αρχάς η συμφωνία του Γερμανού αυτοκράτορα, Κάιζερ Γουλιέλμου, με τους Βρετανούς στρατηγούς.
Και δεύτερον η συγκινητική παράκληση ενός αιχμάλωτου που παραδόξως έγινε δεκτή από τους εχθρούς του.
Πρωταγωνιστής ο λοχαγός Ρόμπερτ Κάμπελ.
«ΝΑ ΔΩ ΤΗΝ ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙ»
Ο Κάμπελ είχε ενταχθεί στον Βρετανικό στρατό το 1903.
Με την έκρηξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου βρέθηκε στη Γαλλία, ως διοικητής λόχου του 1ο Τάγματος του Συντάγματος East Surrey. Στις σκληρές μάχες που ακολούθησαν ο Κάμπελ ανέλαβε τη διοίκηση του τάγματος, ως ο αρχαιότερος, εν ζωή, αξιωματικός. Ωστόσο στην επόμενη γερμανική επίθεση ο λοχαγός τραυματίστηκε βαριά και αιχμαλωτίστηκε.
Οι Γερμανοί τον μετέφεραν σε νοσοκομείο στην Κολωνία, όπου ανάρρωσε και κατόπιν σε στρατόπεδο αιχμαλώτων στο Μαγδεμβούργο.
Εκεί, το 1916, τον βρήκε η επιστολή της μητέρας του που είχε φτάσει μέσω τους Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.
Ο Κάμπελ ήταν απελπισμένος και σε αυτή την κατάσταση αποφάσισε να γράψει ένα γράμμα , τον κάιζερ Γουλιέλμο, ζητώντας το απίθανο, δηλαδή να του επιτραπεί να επισκεφτεί την ετοιμοθάνατη μητέρα του.
Προς μεγάλη έκπληξη όλων ο αυτοκράτορας έδωσε πράγματι άδεια δύο εβδομάδων στον Βρετανό λοχαγό, με τον όρο να δώσει τον λόγο του ως αξιωματικός ότι θα επέστρεφε.
Ο τραυματίας δέχτηκε και έδωσε τον λόγο της τιμής του «ως άνδρας και αξιωματικός», όπως είπε, ότι θα επέστρεφε.
Άρχισαν λοιπόν αμέσως οι πρωτάκουστες συνεννοήσεις Γερμανών και Βρετανών για να ικανοποιηθεί το αίτημα του λοχαγού.
Το εκπληκτικό είναι ότι η βρετανική διοίκηση επίσης συμφώνησε και αφού οι Γερμανοί παρέδωσαν τον Κάμπελ στις βρετανικές γραμμές, του επετράπη να ταξιδέψει με ειδικό φύλλο πορείας, σιδηροδρομικά και ακτοπλοϊκά, μέχρι το σπίτι του, στο Γκράβεσεντ του Κεντ, στο οποίο έφτασε στις 7 Νοεμβρίου 1916.
Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Έμεινε εκεί μια εβδομάδα δίπλα στην μητέρα του και κατόπιν πήρε τον δρόμο της επιστροφής για το στρατόπεδο αιχμαλώτων στη Γερμανία.
Η βρετανική διοίκηση, σεβόμενη τον λόγο τιμής του λοχαγού, διευκόλυνε την επιστροφή του και δεν του απαγόρευσε την επιστροφή, όπως θα ήταν ίσως λογικό, αλλά όχι έντιμο.
Έτσι ο αξιωματικός επέστρεψε στο στρατόπεδο αιχμαλώτων.
Η μητέρα του πέθανε τελικά τον Φεβρουάριο του 1917.
Ο Κάμπελ προσπάθησε, αργότερα, να αποδράσει, αλλά συνελήφθη.
Τελικά απελευθερώθηκε με τη λήξη του πολέμου.
Παρέμεινε στον Βρετανικό Στρατό μέχρι το 1925 που αποστρατεύτηκε.
Επανήλθε στο στράτευμα το 1939, με την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, υπηρετώντας, λόγω ηλικίας, σε βοηθητικές θέσεις.
Πέθανε ήρεμα με ήσυχη την συνείδηση του το 1966 σε ηλικία 81 ετών.
Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος
SL press
Παντελής Καρύκας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου