Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

O Μενέντεζ στην Αλεξανδρούπολη οι Τούρκοι στο καναβάτσο!

Είναι αντιληπτό επομένως πως η αποψινή παρουσία Μενέντεζ τον οποίον ούτως ή άλλως έχουν στην "μαύρη λίστα" θα προκαλέσει σεισμό στην άλλη  πλευρά του Αιγαίου. 

Ο Ρόμπερτ "Μπομπ" Μενέντεζ, Γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών, μαζί με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζόρτζ Τσούνη, βρέθηκαν σήμερα το απόγευμα στην Αλεξανδρούπολη.

Οι δύο άνδρες, επισκέφθηκαν το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να ενημερωθούν για τις τρέχουσες εξελίξεις αλλά και την αμυντική δραστηριότητα που αναπτύσσεται σε αυτό. 

Ο γνωστός για τις φιλελληνικές θέσεις του Αμερικανός πολιτικός και δικηγόρος, υπηρετεί ως Γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών για το Νιου Τζέρσεϊ από το 2006, ενώ επίσης είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ από το 2021. 

H επίσκεψη τους στον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης και η ενημέρωση που τους έγινε από τον Πρόεδρο Κωνσταντίνο Χατζημιχαήλ, δείχνει την μεγάλη σημασία που δίνουν και οι δυο στον κομβικό και γεωστρατηγικό ρόλο του λιμανιού και της περιοχής μας. 

Η παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη ενοχλεί βέβαια την Τουρκία. Συχνά πυκνά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ  επαναφέρουν κάθε τόσο στην επιφάνεια θέματα που σχετίζονται με την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή.

Είναι αντιληπτό επομένως πως η αποψινή παρουσία Μενέντεζ τον οποίον ούτως ή άλλως έχουν στην "μαύρη λίστα" θα προκαλέσει σεισμό στην άλλη  πλευρά του Αιγαίου. 

Σε προγενέστερο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί στη  σημασία της Αλεξανδρού-πολης για τις ΗΠΑ, αναφέροντας ότι η σημασία της επιλογής της εν λόγω πόλης  και του λιμανιού  της είναι πάρα πολύ σημαντική για την εξυπηρέτηση των αμερικανικών επιδιώξεων και σχεδιασμών, αφού μαζί με τις υπόλοιπες αμερικανικές βάσεις σε Σούδα-Βόλο-Λάρισα δημιουργούν μια νοητή ευθεία η οποία προς νότο φθάνει μέχρι το Ισραήλ μέσω θαλάσσης και προς Βορρά επεκτείνεται οδικά και σιδηροδρομικά μέχρι τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και Βαλτικής που συνορεύουν με τη Ρωσία.

Επιπλέον, λόγω εγγύτητας με τα στενά του Βοσπόρου, μπορούν οι ΗΠΑ να τα ελέγχουν έναντι των αυθαιρεσιών της αποσχισθείσας από το δυτικό άρμα Τουρκίας, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας από το ρωσικό στόλο της Μαύρης θάλασσας.

Συνεπώς, μέσω του λιμένα της Αλεξανδρούπολης εξυπηρετείται η σε σύντομο χρονικό διάστημα μεταφορά δυνάμεων και μέσων των ΗΠΑ πάνω στον άξονα Μ. Ανατολή-Ελλάδα- Ανατολική Ευρώπη και όχι μόνο.

Το όχι μόνο που προαναφέραμε  διασυνδέεται, με τη δυνατότητα παρέμβασης των ΗΠΑ μέσω Αλεξανδρούπολης στα Βαλκάνια, αφού η πόλη χάρη στο λιμάνι της και  στον κάθετο οδικό και σιδηροδρομικό άξονα με την Βουλγαρία, μπορεί να μεταφέρει δυνάμεις  και μέσα μέσω αυτής στα Βαλκάνια.

Επιπλέον, η Αλεξανδρούπολη μέσω της Εγνατίας οδού επιτρέπει την τάχιστη  μετακίνηση  αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων σε  Καβάλα -Θεσσαλονίκη-Ηγουμενίτσα, και μέσω κυρίως της κάθετης οδικής και σιδηροδρομικής διασύνδεσης της συμπρωτεύουσας με τα Σκόπια-Βελιγράδι επιτρέπει την τάχιστη μεταφορά στα ασταθή κεντρικά και δυτικά Βαλκάνια.

Στη Θεσσαλονίκη δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εδρεύει το Στρατηγείο της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ NDCR, το οποίο αντιλαμβανόμαστε ότι στην τελευταία περίπτωση θα διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο.

Η Τουρκία κάθε άλλο παρά τυχαία ενοχλήθηκε από τη δημιουργία αμερικανικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη, αφού βλέπει όχι μόνο τη δυνατότητα ελέγχου των στενών  της από τις ΗΠΑ, αλλά και τον ευρύτερο σχεδιασμό της προκειμένου μέσω του "μουσουλμανικού τόξου" να κυκλώσει την Ελλάδα από τα βόρεια σύνορά της, εντάσσοντας τα Βαλκάνια στη σφαίρα επιρροής της να πηγαίνουν περίπατο. 

Η σημασία της Αλεξανδρούπολης στις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Με την τουρκική επιθετικότητα να έχει χτυπήσει κόκκινο σε βάρος της χώρας μας και τον Ερντογάν να κάνει ανοιχτά λόγο για ανάληψη στρατιωτικής δράσης για κατάληψη των νησιών μας, τα προαναφερθέντα και ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης για ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα και εξηγώ

Ο θαλάσσιος  δίαυλος Σούδας-Αλεξανδρούπολης για την εξυπηρέτηση της σχεδίασης ΗΠΑ-ΝΑΤΟ που αναλύσαμε  θα πρέπει να είναι ασφαλής υποχρεωτικά

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Αποφυγή γενικευμένης στρατιωτικής σύρραξης Τουρκίας-Ελλάδας

'Αρα η Τουρκία, αν δεν θέλει να βρεί όλους απέναντι της ενργώντας σε βάρος κύριων νησιών μας,  το μόνο που μπορεί να κάνει σε βάρος της Ελλάδας,θα είναι να επιχειρήσει αιφνιδιαστική ενέργεια για κατάληψη ακτοίκητων ή με λίγο πληθυσμό κατοικημένων νησιών μας στο Αιγαίο και μάλιστα σε κοντινή απόσταση από τα μικρασιατικά παράλια. 

Ο λόγος απλός , αφού με φουσκωτά σκάφη και ελικόπτερα θα επιχειρήσει με τις ήδη υπάρχουσες Ειδικές δυνάμεις της  που βρίσκονται στα μικρασιαστικά παράλια, τις εν λόγω επιχειρήσεις, χωρίς να απαιτηθεί προηγούμενη συγκέντρωση σημαντικών δυνάμεων, όπως αποβατικών, πεζοναυτών κλπ, οι οποίοι θα γίνουν αντιληπτοί από εμάς, οπότε και θα στείλουμε στην περιοχή ή περιοχές  ανάλογες δυνάμεις

Ωστόσο επειδή η χώρα μας έχει απειλήσει με γενίκευση των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε τέτοια περίπτωση και όχι σημειακή, ο χώρος επιχειρήσεων που εξυπηρετεί τους Τούρκους θα πρέπει να είναι τα Δωδεκάνησσα, με έμφαση στην περιοχή Καστελορίζου και εκατέρωθεν Καλύμνου, έτσι ώστε αμέσως μετά όπως υπολογίζει ή έχει σχεδιάσει ο Ερντογάν.... να μπεί στη μέση ο Διεθνής παράγων, πχ ΝΑΤΟ για να αποτρέψει την γενικευμένη σύρραξη Ελλάδας-Τουρκίας..

Σε τέτοια περίπτωση ο Ερντογάν υπολογίζει αναίμακτα να μας καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από θέση νικητή και ισχύος,  αφού θα έχει καταλάβει Ελληνικό έδαφος, νησίδες, προκειμένου να αποχωρήσει από αυτές ως δείγμα μάλιστα καλής θελήσεως  και  με παροτρύνσεις λυκοσυμμάχων, να αποσύρουμε το στρατό από τα νησιά μας.

PENTAPOSTAGMA

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου