Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

Τουρκία η επόμενη μέρα

Μετά τον Ερντογάν τι; Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η λίρα φλερτάρει με νέο ρεκόρ απωλειών σε σχέση με το δολάριο (1 δολάριο 18 λίρες Τουρκίας). Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων ORC Araştırma Şirketi,που έκανε δημοσκοπικές έρευνες κατά νομό στην Τουρκία, τα κόμματα της συγκυβέρνησης, ΑΚΡ-ΜΗΡ, έχουν χάσει το 15% της εκλογικής τους δύναμης, σε σχέση με τις εκλογές του 2018.

Το ΑΚΡ, που είχε 42,56% στις εκλογές του 2018, τώρα έχει δημοσκοπική δύναμη 27,1%, το ΜΗΡ, από 11,1% έπεσε στο 7%, ενώ από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το Καλό Κόμμα της «μεταμελημένης» γκρίζας λύκαινας, της Μεράλ Ακσενέρ, έχει τη μεγαλύτερη αύξηση, ανεβάζοντας τα ποσοστά του από το 9,96% στο 22,1%, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανεβαίνει από το 22,8% σε 24%.

Αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι τα άλλα τέσσερα κόμματα της συνασπισμένης αντιπολίτευσης συγκεντρώνουν ένα ποσοστό που κυμαίνεται στο 5%, τότε τα ποσοστά της «Συμμαχίας του Έθνους» προσεγγίζουν το μαγικό 50%, που θα τους επιτρέψει να σχηματίσουν κυβέρνηση και να ανατρέψουν τον Ερντογάν.

Όσον αφορά τη συμμαχία Ερντογάν-Μπαχτσελί, με 34% που συγκεντρώνουν δημοσκοπικά τώρα, είναι εξαιρετικά απίθανο αν όχι αδύνατον να βγουν νικητές την επόμενη των εκλογών, εκτός και αν αναζητήσουν την στήριξη των Κούρδων του HDP, με μια θεαματική κίνηση προς τον φυλακισμένο ηγέτη των Κούρδων, Αμπντουλάχ Οτζαλάν, την οποία απορρίπτει μετά… βδελυγμίας ο Μπαχστελί.

Άρα, το πιο πιθανόν είναι την επομένη των εκλογών η συμμαχία ΑΚΡ-ΜΗΡ να χάσει τις εκλογές.

Ακριβώς αυτό το ισχυρό ενδεχόμενο έβαλε τον Ερντογάν σε δεύτερες σκέψεις. Να μην είναι αυτός υποψήφιος πρόεδρος, αλλά ένα άλλο στέλεχος, που θα χρεωθεί την ήττα. Στη συνέχεια, προσδοκώντας ότι τα έξι κόμματα, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης στην τουκρική οικονομία, θα κληθούν να λάβουν αντιλαϊκά μέτρα και στην ουσία δεν θα μπορέσουν να κυβερνήσουν, ο Ερντογάν, χρησιμοποιώντας τους ισχυρούς μηχανισμούς που διαθέτει στο κράτος, στα τζαμιά, τα ισλαμικά τάγματα και στην κοινωνία, θα προκαλέσει πρόωρες εκλογές, τις οποίες φιλοδοξεί να κερδίσει τη φορά αυτή ως υποψήφιος ο ίδιος, για να επανέλθει στην εξουσία.

Αυτό είναι ένα σενάριο που κυκλοφορεί στους διαδρόμους του μεγάρου στην Άγκυρα, όπου ήδη γίνονται οι σχετικοί υπολογισμοί για την επόμενη ημέρα. Στοιχεία καταστρέφονται, λεφτά κρύβονται για να μην δουν ορισμένοι των εαυτό τους στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ενώ κάποιοι κάνουν deals με την αντιπολίτευση, παρέχοντας στοιχεία για σκάνδαλα της διοίκησης Ερντογάν, για να εξασφαλίσουν οι ίδιοι το ακαταδίωκτο ή και κάποια θεσούλα την επόμενη ημέρα.

Άρα, η επόμενη ημέρα είναι εσωστρέφεια στην τουρκική πολιτική σκηνή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξωτερική της πολιτική.

Του Σάββα Καλεντερίδη

INFOGNOMON  POLITICS


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου