Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

Τουρκία: Αναστηλώθηκε η Μονή Θεοσκεπάστου στην Τραπεζούντα, θα λειτουργήσει ως ζωντανό μουσείο (photos)

Οι εργασίες ξεκίνησαν το 2014, τα εγκαίνια έγιναν με συναυλία Ανοιχτή είναι πλέον για τους επισκέπτες η Μονή Θεοσκεπάστου (Kızlar Manastırı, δηλαδή μοναστήρι των κοριτσιών στα τουρκικά), καθώς ολοκληρώθηκαν οι αναστηλωτικές εργασίες που ξεκίνησαν το 2014 σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Το μνημείο βρίσκεται στη συνοικία Ορτάχισαρ της Τραπεζούντας.

Την… κορδέλα των εγκαινίων έκοψε ο δήμαρχος Μουράτ Ζορλούογλου, ο οποίος τόνισε τα χιλιάδες χρόνια ιστορίας της Τραπεζούντας, χαρακτηρίζοντάς τη πρωτεύουσα δεκάδων πολιτισμών και ταυτοχρόνως πόλη των πολλών ακόμα μυστηρίων που μένει να αποκαλυφθούν.

Η Μονή Θεοσκεπάστου είναι πλέον ιδιοκτησία του Μητροπολιτικού Δήμου Τραπεζούντας, και αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών, καθώς βρίσκεται σε προνομιακό σημείο πάνω από την πόλη, στις υπώρειες του Μιθρίου όρους (Boztepe).

 

Επίσης θα φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις, μιας και έχει σχεδιαστεί ως ζωντανό μουσείο με σημαντική θέση στην καλλιτεχνική ζωή της πόλης, όλο το χρόνο. Άλλωστε, στην τελετή των εγκαινίων έδωσε συναυλία ο Τούρκος πιανίστας και συνθέτης Τουλουγιάν Ουγκουρλού.

  

Το μοναστηριακό συγκρότημα εκτείνεται σε δύο επίπεδα και προστατεύεται από ψηλά τείχη. Ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα από τη μητέρα του Αλέξιου Γ΄ Μεγάλου Κομνηνού, Ειρήνη. Το όνομα Θεοσκέπαστος οφείλεται στο ότι η στέγη του καθολικού ήταν ο φυσικός βράχος του βουνού.

Μέχρι τον ξεριζωμό των Ελλήνων ήταν γυναικεία μονή αφιερωμένη στην Παναγία. Στην πορεία των χρόνων μετά το 1923 ο ναός έγινε μέχρι και στάβλος, ενώ πουλήθηκαν τα υπόλοιπα κτήρια. Σήμερα διασώζονται τοιχογραφίες του Αλέξιου Γ΄, της συζύγου του Θεοδώρας και της μητέρας του Ειρήνης.

 

Pontos news


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου