Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

Κατεβαίνει στις εκλογές ο Χαφτάρ και "τελειώνει" τους Τούρκους-Διπλωματική αναβάθμιση της Ελλάδας στη Λιβύη.

Η κίνηση Χαφτάρ, που ανέστειλε επίσημα τα στρατιωτικά του καθήκοντα και οι διπλωματικές προσπάθειες της Ελλάδας με την αναβάθμιση της ως χώρα παρατηρητής για τις εξελίξεις στη Λιβύη, πλήττουν την Τουρκίας, η οποία πλέον παραπαίει

Οι εξελίξεις τρέχουν με γοργούς ρυθμούς στη Λιβύη, με αυτές να παίρνουν άσχημη τροπή για την Τουρκία, η οποία δέχεται το ένα χαστούκι μετά το άλλο.

Είχαμε πρίν λίγους μήνες  απόφαση κόλαφο για την Τουρκία , με την οποία  ο Αραβικός Σύνδεσμος την καλούσε  να μην ανακατεύεται στις εσωτερικές υποθέσεις τρίτων χωρών, αλλά ούτε και να επιβουλεύεται την εδαφική τους κυριαρχία, καλώντας την να αποχωρίσει στρατιωτικά από τη Συρία και τη Λιβύη.

Στη συνέχεια είχαμε την εξαιρετικά σημαντική απόφαση του Λιβυκού Κοινοβουλίου με την οποία  αυτό απέσυρε την εμπιστοσύνη προς την μεταβατική κυβέρνηση του φιλότουρκου Πρωθυπουργού Αμπντέλ Χαμίντ Νταμπάιμπα. 

Συγκεκριμένα η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης σε μια ψηφοφορία κεκλεισμένων των θυρών στο Κοινοβούλιο της χώρας με 89 ψήφους κατά από τα 113 παρόντα μέλη, γεγονός που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει  να διοικεί τη χώρα, αλλά με μειωμένες δυνατότητες, ως μια πραγματικά «υπηρεσιακή-μεταβατική» κυβέρνηση.

Επίσης το Κοινοβούλιο αποφάσισε να σχηματίσει μια κοινοβουλευτική επιτροπή που θα διερευνήσει μαζί τις συμφωνίες, τις αναθέσεις και τις αποφάσεις που έλαβε σε έναν αριθμό θεμάτων η μεταβατική κυβέρνηση, υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρώσει το έργο της εντός δύο εβδομάδων από τη σύστασή της.

Σε  άρθρο μας αναδείξαμε την επίσημη τουρκική αντίδραση σε αυτή την εξέλιξη, η οποία υποδήλωνε  στάση αναμονής με αιχμές της Άγκυρας για την πορεία της Λιβύης  προς τις εκλογές

Ο Στρατάρχης Χαφτάρ τρομοκρατεί τους Τούρκους

Χθες ήρθε άλλη "χαρμόσυνη είδηση" για τον Ερντογάν στο θέμα της Λιβύης, αυτή τη φορά από τον ορκισμένο εχθρό των Τούρκων Διοικητή του εθνικού στρατού της Λιβύης, Στρατάρχη  Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος ανέστειλε επίσημα τα στρατιωτικά του καθήκοντα, ανακοινώνοντας την ανάθεση ως αρχηγό του Στρατού τον αντιστράτηγο Αμπντέλ Ραζέκ αλ Ναντόρι , για περίοδο τριών μηνών.

Αυτό είναι εμφανέστατη ένδειξη ότι ο Στρατάρχης σκοπεύει να κατεβεί ο ίδιος υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές της Λιβύης, και αν τελικά δεν εκλεγεί θα επιστρέψει αναλαμβάνοντας ξανά την ηγεσία του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, και  εξηγούμε το γιατί.

Συνεπώς ότι και αν γίνει οι Τούρκοι θα βρίσκουν διαρκώς το φάντασμα του Χαφτάρ μπροστά τους!

Συγκεκριμένα η περίοδος των τριών μηνών ξεκινά από σήμερα Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου έως τις 24 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Στρατιωτική Διοίκηση. 

Η απόφαση, η οποία έφερε τον αριθμό 344 του 2021, όριζε, στο πρώτο της άρθρο, ότι στον Αλ Ναντόρι ανατέθηκαν τα καθήκοντα του αρχηγού, «και για το σκοπό αυτό έχει όλες τις εξουσίες που ορίζονται από το νόμο αριθ. 1 του 2015 σχετικά με την επαναφορά της θέσης του Γενικού Διοικητή ».

Ενώ το δεύτερο άρθρο ορίζει ότι «ο Αλ-Ναντόρι θα αναλάβει τα καθήκοντα του αρχηγού για τρεις μήνες, από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 24 Δεκεμβρίου».

Ο νόμος με 77 άρθρα, ο οποίος δημοσιεύθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου, φέρει τον αριθμό 1 του 2021 και υπέγραψε ο πρόεδρος της Βουλής, ρυθμίζει τις προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου.

Άρθρο του νόμου υποδεικνύει ότι κάθε στρατιωτικός ή πολίτης μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου, υπό την προϋπόθεση ότι «σταματά την άσκηση των καθηκόντων του τρεις μήνες πριν από την ημερομηνία των εκλογών» και εάν δεν εκλεγεί, «επιστρέφει στην προηγούμενη εργασία του».

Αναβαθμίζεται ο ρόλος της Ελλάδας για τη Λιβύη

Παράλληλα ο Έλληνας ΥΠΕΞ Δένδιας είχε την ευκαιρία να αναλύσει διεξοδικώς τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη με τον Αλγερινό ομόλογο του. Όσον αφορά τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Δεκέμβρη στη Λιβύη, η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε ότι θεωρεί την ολική απομάκρυνση των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων ως βασική προϋπόθεση για τη διεξαγωγή αδιάβλητων εκλογών.

Επιπλέον, οι διπλωματικές πηγές εκτίμησαν ότι μια σημαντική εξέλιξη που έλαβε χώρα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είναι το γεγονός ότι δέχθηκε η Γερμανία τη συμμετοχή της Ελλάδας με καθεστώς χώρας παρατηρητή στην Υπουργική Διάσκεψη για την Λιβύη. Αυτό εκλήφθηκε ως ένα θετικό βήμα και υπάρχει η εκτίμηση ότι θα μπορέσει η χώρα μας στο εγγύς μέλλον να συμμετέχει πιο ενεργά σε αυτές τις διπλωματικές διεργασίες.

Οι διπλωματικές πηγές υπογράμμισαν  επίσης τον στοχευμένο χαρακτήρα των επαφών που έχει Έλληνας ΥΠΕΞ στο περιθώριο της ΓΓ του ΟΗΕ, λέγοντας ότι εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο στρατηγικής για την ανάπτυξη σχέσεων με χώρες με τις οποίες η Ελλάδα δεν είχε παραδοσιακά στενή επαφή.

Υπό αυτό το πρίσμα, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με σειρά Αφρικανικών κρατών.

Πέραν από τις εξαιρετικές σχέσεις με την Αίγυπτο, η Ελλάδα επιδιώκει την ανάπτυξη στενών επαφών με την Ρουάντα, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως πύλη εισόδου στη Κεντρική Αφρική.

Όσον αφορά την Αίγυπτο, οι πηγές εκτίμησαν ότι δεν υπάρχει κάποια χειροπιαστή πρόοδος στη φερόμενη διπλωματική προσέγγιση της Άγκυρας με το Κάιρο.

Οι διπλωματικές πηγές χαρακτήρισαν μυωπική τη προσέγγιση που θέλει την Αφρική να είναι μια μακρινή περιοχή που δεν συνδέεται άμεσα με τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα.

Όπως σημείωσαν, η κατάσταση στο Σαχέλ έχει μεγάλο αντίκτυπο σε θέματα ασφαλείας αλλά και στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Υπό αυτό το πρίσμα, τόνισαν με νόημα ότι χρειάζεται διπλωματική παρουσία προκειμένου μια χώρα να μπορεί να έχει λόγο και να είναι συμμέτοχος στη διαμόρφωση των εξελίξεων.

Η Ελλάδα στο ΣΑ του ΟΗΕ;

Η Ελλάδα επιδιώκει να θέσει υποψηφιότητα για μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και υπό αυτό το πρίσμα επιχειρεί να κάνει νέα διπλωματικά ανοίγματα και να καλλιεργήσει σχέσεις πέρα από το παραδοσιακό πλέγμα των συνεργείων που έχει αναπτύξει στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η κίνηση Χαφτάρ και οι διπλωματικές προσπάθειες της Ελλάδας με την αναβάθμιση της ως χώρα παρατηρητής για τις εξελίξεις στη Λιβύη, αποτελούν νέα κτυπήματα κατά της Τουρκίας, η οποία πλέον παραπαίει.

Παναγιώτης Νάστος

PENTAPOSTAGMA


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου