Η Τουρκία θέλει αναβολή των εκλογών στην Λιβύη γιατί βλέπει ότι δεν της βγαίνουν τα ''κουκιά'' Η κυβέρνηση της Λιβύης με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αμπντέλ Χαμίντ Νταμπάιμπα σήμερα έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης σε μια ψηφοφορία κεκλεισμένων των θυρών στο Κοινοβούλιο (Βουλή των Αντιπροσώπων) σήμερα με 89 ψήφους από τα 113 παρόντα μέλη.
Το αιφνιδιαστικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, που αναφέρθηκε από τον Επίσημο Εκπρόσωπο του Κοινοβουλίου, Abdalla Belheeg, σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τώρα να διοικεί τη χώρα, αλλά με μειωμένες δυνατότητες, ως μια «υπηρεσιακή» κυβέρνηση.
Ο Belheeg είχε ανακοινώσει χθες ότι το κοινοβούλιο συζήτησε το αίτημα που υπέβαλαν 45 βουλευτές για απόσυρση της εμπιστοσύνης από την κυβέρνηση και μετά από διαβουλεύσεις και συζητήσεις σχετικά με την απόδοσή του, το Κοινοβούλιο αποφάσισε να σχηματίσει μια κοινοβουλευτική επιτροπή που θα διερευνήσει μαζί τις συμφωνίες, τις αναθέσεις και τις αποφάσεις που έλαβε σε έναν αριθμό θεμάτων, υπό την προϋπόθεση ότι ολοκληρώνει το έργο της εντός δύο εβδομάδων από τη σύστασή της.
Τόνισε ότι το κοινοβούλιο αποφάσισε επίσης να σχηματίσει μια επιτροπή για τη μελέτη του νόμου, σχετικά με την εκλογή της Βουλής των Αντιπροσώπων και να υποβάλει πρόταση για την υποβολή των αναγκαίων τροποποιήσεων σε αυτήν στη Βουλή των Αντιπροσώπων, εξηγώντας ότι η επιτροπή έχει το δικαίωμα να ζητήσει τη βοήθεια της Νομοθετικής και Συνταγματικής Επιτροπής του Σώματος για να παρουσιάσει την πρότασή της κατά τη σύνοδο της επόμενης εβδομάδας.
Από τον περασμένο Μάρτιο, το νέο Προεδρικό Συμβούλιο με επικεφαλής τον Μοχάμεντ αλ-Μάνφι και η κυβέρνηση ενότητας με επικεφαλής τον Νταμπάιμπα ανέλαβαν τα καθήκοντά τους στη Λιβύη, σύμφωνα με ένα σχέδιο στο οποίο κατέληξε το Λιβυκό Φόρουμ Διαλόγου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για τη διαχείριση των υποθέσεων της χώρας και για να οφηγήσει την Λιβύη στις εκλογές που είναι προγραμματισμένες να γίνουν στις 24 Δεκεμβρίου.
Παράλληλα, όπως αναφέραμε νωρίτερα σήμερα, η Γαλλία, μετά τον αιφνιδιασμό που δέχθηκε από τον αποκλεισμό της από την Συμμαχία του AUKUS, μεταξύ ΗΠΑ-Μ. Βρετανίας και Αυστραλίας για τον Ινδοειρηνικό ωκεανό, αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλίες για την επίλυση διαφόρων διεθνών προβλημάτων, μεταξύ αυτών και της διεξαγωγής των εκλογών στη Λιβύη τον προσεχή Δεκέμβριο.
Για τον λόγο αυτό, επιχειρεί να οδηγήσει τις εξελίξεις στη Λιβύη και οργανώνει τον Νοέμβριο διεθνή διάσκεψη ενόψει των προγραμματισμένων εκλογών της χώρας ένα μήνα αργότερα.
Άλλωστε η Λιβύη γεωγραφικά είναι στην "αυλή της Γαλλίας και της ΕΕ" γενικότερα και για τον λόγο αυτό συγκεντρώνει το άμεσο ενδιαφέρον τους αναφορικά με τις επικείμενες εξελίξεις.
Θα ήταν μάλιστα αδιανόητο Γαλλία και ΕΕ να συρθούν ξανά πίσω από τις εξελίξεις, όπως αυτό έγινε σε δύο περιπτώσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα, τόσο στο θέμα της απόσυρσης των διπλωματικών και στρατιωτικών αποστολών των κρατών μελών της ΕΕ από το Αφγανιστάν, όσο και στη συμμαχία του AUKUS, τον οποίο πληροφορήθηκαν από τα ΜΜΕ...
Η αντίδραση της Τρίπολης
Από την άλλη πλευρά, προσπαθώντας να χτυπήσει την νομιμότητα της ψηφοφορίας, ο εκπρόσωπος του Ανώτατου Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε τις διαδικασίες για την απόσυρση της εμπιστοσύνης από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας και είπε: «Οι διαδικασίες είναι άκυρες λόγω παραβίασης της συνταγματικής διακήρυξης και της πολιτικής συμφωνίας, και όλα όσα προκύπτουν από αυτές είναι και θεωρούνται άκυρα».
Το Συμβούλιο Επικρατείας το ελέγχει η Τρίπολη και οι Τούρκοι, και καθώς βλέπουν ότι δεν τους βγαίνουν τα ''κουκιά'', ζητούν την αναβολή των εκλογών για ένα χρόνο, με την δικαιολογία της ''έλλειψης συναίνεσης για τον εκλογικό νόμο''.
PENTAPOSTAGMA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου