Δεν "μασάει" το Παρίσι από τη νέα στάση Ερντογάν Στο Παρίσι φαίνεται να έχει σημάνει συναγερμός λόγω των ενεργειών της Τουρκίας, καθώς έντονη είναι η ανησυχία της γαλλικής ηγεσίας για ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας.
Μπορεί το καθεστώς Ερντογάν να διατυμπανίζει λοιπόν πως θέλει "ειρήνη και διάλογο" όμως η Γαλλία, δε φαίνεται να πείθεται από τη στάση αυτή και ετοιμάζεται να στείλει το αεροπλανοφόρο "Charles de Gaulle", σε «ετοιμότητα μάχης», δηλαδή με πλήρες πολεμικό φορτίο, στην περιοχή της Μεσογείου.
Κατά τη διάρκεια των τελετών της 11ης Νοεμβρίου, ο Αρχηγός του Ναυτικού, ο Ναύαρχος Pierre Vandier, είχε δηλώσει στον Πρόεδρο Μακρόν, ότι η ομάδα του αεροπλανοφόρου "Charles de Gaulle" θα ξεκινούσε πορεία προς την Ανατολική Μεσόγειο και στη συνέχεια προς τον Περσικό Κόλπο, τον Φεβρουάριο του 2021. Αυτό επιβεβαιώθηκε από την Υπουργό Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί στις 12 Ιανουαρίου.
Προφανώς, δεδομένων των γεγονότων των τελευταίων εβδομάδων, ιδιαίτερα με την τουρκική προκλητικότητα της Άγκυρας σε θαλάσσιες περιοχές που διεκδικεί Ελλάδα και Κύπρος, δείχνουν πως η παρουσία του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle στην ανατολική Μεσόγειο είναι ένδειξη αλληλεγγύης για την Αθήνα και τη Λευκωσία, τις οποίες υποστηρίζει το Παρίσι εναντίον της Άγκυρας.
Η οπτική αυτή, δεν επικοινωνήθηκε έτσι στην παρουσίαση της επόμενης αποστολής του γαλλικού αεροποπλανοφόρου από την υπουργό, αν και όπως φαίνεται η πρόθεση του Παρισιού είναι σαφής.
"Η επόμενη αποστολή του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle θα είναι η ενίσχυση της παρουσίας μας, στο πλαίσιο της Επιχείρησης Chammal", δήλωσε η κα Παρλί, αναφερόμενη στη γαλλική συμμετοχή στον αντι-τζιχαντιστικό συνασπισμό που ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες.
"Η αποστολή θα αναπτυχθεί το πρώτο εξάμηνο του 2021 στη Μεσόγειο και τον Ινδικό Ωκεανό. Αυτή η δέσμευση καταδεικνύει, τη βούλησή μας να αγωνιζόμαστε συνεχώς και άνευ όρων ενάντια στην τρομοκρατία”, πρόσθεσε.
Επί του παρόντος, η δύναμη που έχει αναπτυχθεί στην επιχείρηση Chammal είναι τέσσερα αεροσκάφη Rafales στην Ιορδανία, καθώς και η 1/7 Provence Fighter Squadron με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα [με 6 αεροσκάφη].
Η παρουσία του αεροπλανοφόρου αλλα και της ομάδας που θα το συνοδεύσει στην Α. Μεσόγειο θα πρέπει, πάνω από όλα, να δημιουργήσει αλληλεπιδράσεις με τις ελληνικές και κυπριακές δυνάμεις και το Ισραήλ.
Ωστόσο, ολοκληρώνοντας μια επισκόπηση των τρεχουσών επιχειρήσεων, η κα Parly ήθελε να "επιβεβαιώσει την επαγρύπνηση του γαλλικού στρατού στη Μεσόγειο Θάλασσα. Πρόσθεσε: «Είδαμε το 2020, ότι η περιοχή, είχε γίνει η σκηνή πολλών εντάσεων, αντιπαλότητας, θα έπρεπε να πω. Μέσω των εθνικών της δράσεων όπως και μέσω της επιχείρησης IRINI, με επικεφαλής την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γαλλία υπερασπίζεται τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, απέναντι σε όσους δεν διστάζουν να το αμφισβητήσουν. . Μαζί με τους συνεργάτες μας, θα διπλασιάσουμε την προσοχή μας σε αυτόν τον τομέα το 2021."
Δεν φαίνεται να είναι τυχαία η ανάπτυξη του γαλλικού αεροπλανοφόρου στην περιοχή, καθώς συμπίπτει με την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.
Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να έχει αλλάξει τον τόνο του από τις αρχές του τρέχοντος έτους. Στις 12 Ιανουαρίου, είπε ότι ήταν έτοιμος να "επιστρέψει στην πορεία" των σχέσεων μεταξύ της χώρας του και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες ήταν ταραχώδεις για αρκετούς μήνες. «Η επιτυχία του 2021 για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας είναι στο χέρι μας. Μπορούμε να φτάσουμε εκεί δουλεύοντας με ένα μακροπρόθεσμο όραμα, μακριά από προκαταλήψεις και φόβους », είπε.
Νωρίτερα και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να «ομαλοποιήσει» τις σχέσεις της με τη Γαλλία, όμως όπως φαίνεται η Άγκυρα, θέλει να γίνει η προσέγγιση στο Παρίσι με τους δικούς της όρους.
PENTAPOSTAGMA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου