Νέο χτύπημα Για άλλη μία φορά οι Γερμανοί τάσσονται στο πλευρό της Άγκυρας. Δείχνουν ξεκάθαρα πως στις διερευνητικές θέλουν να περάσει της Τουρκίας και πως στόχος του Βερολίνου είναι το ''γκριζάρισμα'' στο Αιγαίο.
Τα γερμανικά ΜΜΕ παρακολουθούν την έναρξη των διερευνητικών σήμερα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία με την επισήμανση ότι τελευταία ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν επιθυμεί βελτιωμένες σχέσεις με την ΕΕ.
Σύμφωνα ωστόσο με παρατηρητές η στάση του θεωρείται αποτέλεσμα της έκβασης των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, επειδή ο νέος πρόεδρος Μπάιντεν παρακολουθεί τις εξελίξεις στην νατοϊκή Τουρκία με πιο επικριτική στάση από ότι ο προκάτοχός του.
Κατά το Βερολίνο μαξιμαλιστικές οι ελληνικές θέσεις
H Frankfurter Allgemeine Zeitung στο σημερινό της φύλλο επικεντρώνεται μεταξύ άλλων και στον ρόλο διαμεσολάβησης που ανέλαβε η Γερμανία κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη της εξάμηνης προεδρίας της στην ΕΕ, που έκανε μάλιστα, όπως επισημαίνει στο μακροσκελές άρθρο του, ακόμη πιο αντιπαθητικό το Βερολίνο στην Ελλάδα από ότι ήταν κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης.
«Από την οπτική γωνία της Αθήνας οι Γερμανοί απέτυχαν ως έντιμοι διαμεσολαβητές και δεν προήγαγαν την απαραίτητη αλληλεγγύη ανάμεσα στην Ελλάδα και τις χώρες της ΕΕ» παρατηρεί. Ο αρθρογράφος παραθέτει με λεπτομέρειες τη δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς στη συνέχιση χορήγησης γερμανικού εξοπλιστικού υλικού προς την Τουρκία, και την «έλλειψη καθαρής γλώσσας από την καγκελάριο, όπως πιστεύει η ελληνική πλευρά, σε αντίθεση με τη σαφή γλώσσα του Γάλλου προέδρου».
«Το Βερολίνο (σσ. με τη στάση του) δεν είναι σε καμιά περίπτωση απομονωμένο μέσα στην ΕΕ» αναφέρει ο αρθρογράφος. «Χώρες της ανατολικής Ευρώπης δεν θέλουν να αποθαρρύνουν την Τουρκία ως συμμαχική χώρα απέναντι στη Ρωσία. Μια άλλη περίπτωση είναι η Ισπανία.
Ένα μεγάλο τμήμα των τουρκικών χρεών στο εξωτερικό βρίσκεται σε ισπανικές τράπεζες, γι αυτό και η Μαδρίτη δεν έχει συμφέρον, με την επιβολή κυρώσεων να οξυνθεί η οικονομική κρίση σε βαθμό που να μην μπορεί η Τουρκία να ξεπληρώσει τα χρέη της. Αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η ιδέα κατάρρευσης της τουρκικής οικονομίας αποτελεί σενάριο τρόμου με αφορμή το προσφυγικό».
Ο αρθρογράφος επισημαίνει επίσης ότι κατά την ανάγνωση του Βερολίνου η γερμανική προεδρία σε καμιά περίπτωση δεν κινήθηκε όπως είχε στο νου της η Τουρκία, η οποία συνεχίζει να ελπίζει ματαίως στην επέκταση της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ. «Εξάλλου παρά την άπωση του Βερολίνου απέναντι στην στρατιωτικοποίηση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, θεωρεί τις ελληνικές θέσεις στη διένεξη με την Τουρκία μαξιμαλιστικές». Τέλος, επιβαρυντικό παράγοντα των σημερινών διερευνητικών θεωρεί ο Γερμανός αρθρογράφος και το γεγονός ότι δεν υπάρχει σαφήνεια στην ατζέντα, ποια θέματα θα συζητηθούν και ποια θα μείνουν εκτός.
αυτά, την στιγμή που η Γερμανία βάζει μπλόκο στην κοινή λίστα κυρώσεων της Γαλλίας, της Κύπρου και της Ελλάδας, αναφορικά με τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κοινή λίστα των τριών χωρών, ζητά την επιβολή περιοριστικών μέτρων κατά αριθμού φυσικών προσώπων, περιλαμβανομένου και Τούρκου κρατικού Αξιωματούχου, καθώς και εναντίον νομικών οντοτήτων που διαδραματίζουν ρόλο στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.
Τη λίστα της Γαλλίας, της Κύπρου και της Ελλάδας, στήριξαν η Αυστρία, το Λουξεμβούργο, η Σλοβενία και στη συνέχεια και η Ιρλανδία.
Ωστόσο, η Γερμανία έχει άλλη άποψη, θεωρώντας ότι δεν πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις κατά εταιρειών τουρκικών συμφερόντων, ούτε και κατά Τούρκου κρατικού Αξιωματούχου, θέση που έσπευσαν να προσυπογράψουν η Ιταλία και η Ισπανία.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, το θέμα έχει προσωρινά τουλάχιστον παγώσει, καθώς απαιτείται ομοφωνία των 27 κρατών-μελών για λήψη απόφασης.
Το Βερολίνο φέρεται να επιδιώκει να συρρικνώσει τη λίστα κυρώσεων, χωρίς όμως καν να δεσμεύεται να τη στηρίξει, έστω και κουτσουρεμένη.
PENTAPOSTAGMA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου