Γίνονται "άτρωτα" πλέον Ενισχύονται τα ελληνικά υποβρύχια Type 214, κλάσης Παπανικολής. Όπως έγινε γνωστό, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την προμήθεια αντιμέτρων τορπιλών για πανίσχυρα "αόρατα" Υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού.
Το Πολεμικό Ναυτικό έκανε αποδεκτή την τεχνική προσφορά της ιταλικής εταιρείας Leonardo και πλέον τα «αόρατα» υποβρύχια, που έχουν γίνει ο φόβος και ο τρόμος της Τουρκίας, ιδιαίτερα μετά τους "θερινούς τσαμπουκάδες" της Άγκυρας στο Αιγαίο, αποκτούν και αντίμετρα κατά εχθρικών τορπίλων, ανεβάζοντας κατά πολύ τα επίπεδα επιβιωσιμότητάς τους.
Πρόκειται για την αγορά 48 «δολωμάτων» όπως χαρακτηριστικά λέγονται, τα οποία παραπλανούν την τορπίλη, όταν πάει να πλήξει το υποβρύχιο και 72 παρεμβολέων, που εκπέμπουν υψηλής έντασης θόρυβο, που καλύπτει το θόρυβο του υποβρυχίου.
Πιο συγκεκριμένα τα «φαντάσματα του Αιγαίου» αποκτούν 48+14 MTE 103B δολώματα (decoy) και 72+21 JAM 102 παρεμβολείς (jammer).
Το κόστος της αγοράς ανέρχεται σε 10 εκατομμύρια ευρώ.
Τι είναι τα "δολώματα"
Τα δολώματα (ΜΤΕ- Mobile Target Emulators) εκτοξεύονται πρώτα από τις ειδικές βάσεις τους οι οποίες είναι εγκατεστημένες εκτός του ανθεκτικού σκάφους του υποβρυχίου, (στις ίδιες περιλαμβάνονται και οι μεγαλύτερης διαμέτρου παρεμβολείς), με σκοπό να παρασύρουν τις εισερχόμενες τορπίλες μακρυά από το υποβρύχιο.
Τα δολώματα εκπέμπουν ηχητικά κύματα που προσομοιώνουν αυτά του υποβρυχίου-στόχου με μεγάλη ακρίβεια, ενώ ταυτόχρονα εκπέμπουν και θόρυβο, προσομοιώνοντας την κίνησή του. Η πορεία τους καθορίζεται από τον χειριστή του συστήματος αντιμέτρων μέσω της μονάδας ελέγχου, ή μέσω του συστήματος διαχείρισης μάχης του υποβρυχίου, ακόμη και δευτερόλεπτα πριν από την εκτόξευσή τους.
Οι παρεμβολείς κατόπιν αναλαμβάνουν να καλύψουν το θόρυβο του υποβρυχίου, μαζί με τις επιστροφές των τορπιλών, παρασύροντάς τις συνεχώς επάνω τους, μέχρι να εξαντληθούν οι μπαταρίες τους (των τορπιλών) και να αδρανοποιηθούν.
Σε αυτό το χρονικό διάστημα παρέχεται η δυνατότητα στο υποβρύχιο να απομακρυνθεί από την περιοχή της επίθεσης και εκτός της ακτίνας εντοπισμού των ηχοβολιστικών συστημάτων των σκαφών επιφανείας ή των ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων του αντιπάλου.
Οι σωλήνες εκτόξευσης δολωμάτων και παρεμβολέων (στα οποία μπορεί να τοποθετηθεί και μονάδα ηχητικού εντοπισμού, προκειμένου να επανασυλλεγούν και να επαναχρησιμοποιηθούν) συνήθως τοποθετούνται στις δύο πλευρές του σκάφους (ανά 12) και επαρκούν για την αντιμετώπιση επιθέσεων έξι συνολικά τορπιλών. Οι βάσεις τους όμως μπορούν, ανάλογα με τον διαθέσιμο χώρο να εξοπλιστούν με περισσότερους σωλήνες, για την αντιμετώπιση μεγαλύτερου αριθμού επιθέσεων.
Το σύστημα C303/S είναι όμοιο με το CIRCΕ που αναπτύχθηκε από την WASS σε συνεργασία με τη HDW για τα υποβρύχια Type 214 και Type 212, όπως και με το C310 που εξοπλίζει μονάδες επιφανείας. Μέχρι σήμερα η Leonardo έχει υπογράψει συμβάσεις εγκατάστασης του συστήματος σε υποβρύχια Type 209/212/214, Scorpene και κλάσης KILO.
Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη σχετικά με το αξιόμαχο των ελληνικών υποβρυχίων από τη στιγμή που αυξάνει την επιβιωσιμότητά τους στις σύγχρονες ναυτικές επιχειρήσεις.
PENTAPOSTAGMA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου