Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Μόσχα ανακοίνωσε «στρατιωτική συνδρομή στην Αρμενία» - Επιβεβαιώνει την κατάρριψη του αρμενικού μαχητικού


Η Μόσχα ανακοίνωσε πως θα αναγκαστεί να παρέμβει στρατιωτικά και θα συνδράμει την Αρμενία μετά την κατάρριψη του αρμενικού μαχητικού Su-25 από τουρκικό F-16 όπως επιτάσσει η Συνθήκη της Τασκένδης.

«Η κατάρριψη ενός αρμενικού μαχητικού SU-25 από τουρκικό F-16, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας, φέρεται να περιπλέκει την κατάσταση, καθώς η Μόσχα, με βάση τη Συνθήκη της Τασκένδης, είναι υποχρεωμένη να συνδράμει στρατιωτικά την Αρμενία» ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. 

Επιβεβαιώνει έτσι και η Μόσχα πως το αρμενικό μαχητικό καταρρίφθηκε από τουρκικό.

Η κυβέρνηση της Αρμενίας έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τα συντρίμμια του μαχητικού της, επιμένοντας ότι το ρωσικής κατασκευής SU-25 καταρρίφθηκε από τουρκικό μαχητικό παρά τις τουρκικές διαψεύσεις.

Ο χειριστής του σκάφους σκοτώθηκε. Το Γερεβάν έχει αναφέρει ότι εξετάζει την επίκληση της Συνθήκης της Τασκένδης που είναι ένα είδο «ΝΑΤΟ» της Ανατολής.

«Ο ισχυρισμός σύμφωνα με τον οποίο η Τουρκία κατέρριψε αρμενικό μαχητικό είναι απολύτως ψευδής», ανέφερε ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, ενώ την κατάρριψη διέψευσε και  το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν κάνοντας λόγο για «προπαγάνδα». 

Στο Μπακού, συνεργάτης του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ δήλωσε πως δύο αρμενικά μαχητικά Su-25 καταστράφηκαν την Τετάρτη, καθώς συνετρίβησαν σ' ένα βουνό, και κατηγόρησε το Γερεβάν ότι λέει ψέματα ότι ένα από τα αεροπλάνα του καταρρίφθηκαν.

«Τα δύο αεροπλάνα συνετρίβησαν αμφότερα σ' ένα βουνό και εξερράγησαν και καταστράφηκαν. Αυτό δείχνει πως η αρμενική στρατιωτική ηγεσία δεν παρέχει ακριβή πληροφόρηση στους πολίτες της και το κοινό», δήλωσε ο βοηθός του προέδρου Χικμάτ Χατζίγεφ.

Φυσικά μια παρέμβαση του Συμφώνου της Τασκένδης θεωρητικά μπορεί να προκαλέσει παρέμβαση στρατιωτικής φύσεως και του ΝΑΤΟ.

Η Συνθήκη της Τασκένδης

Ο Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας είναι διακυβερνητική στρατιωτική συμμαχία που υπεγράφη στις 15 Μαΐου 1992. Το 1992, η Ρωσία, η Αρμενία, το Καζακστάν, το Κιργιζιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν, που ανήκουν στην Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών υπέγραψαν τη Συνθήκη Συλλογικής Ασφάλειας, γνωστό και ως Συνθήκη ή Σύμφωνο της Τασκένδης.

Το Αζερμπαϊτζάν, η Λευκορωσία και η Γεωργία υπέγραψαν το επόμενο έτος και η συνθήκη τέθηκε σε ισχύ το 1994. Πέντε χρόνια αργότερα, έξι από τα εννέα κράτη, εξαιρουμένων των Αζερμπαϊτζάν, Γεωργίας και Ουζμπεκιστάν, συμφώνησαν να ανανεώσουν τη συνθήκη για πέντε ακόμη χρόνια και το 2002 τα έξι κράτη συμφώνησαν να δημιουργήσουν το Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας ως στρατιωτική συμμαχία. Το Ουζμπεκιστάν επανήλθε στον Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας το 2006, αλλά αποσύρθηκε το 2012.

Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

PRONEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου