Η Γερμανία το παίζει σε διπλό ταμπλό και υπάρχει εξήγηση γι’ αυτό.
Σε πολύ άσχημη κατάσταση είναι η τουρκική οικονομία. Η χώρα πέραν από την πανδημία του κορωνοϊού έχει να αντιμετωπίσει και την οικονομική ύφεση αφού ο πληθωρισμός έχει πάρει την ανιούσα ενώ καλπάζει και η ανεργία.
Δεν είναι μάλιστα λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι η τουρκική οικονομία θα ζητήσει την συνδρομή του Διεθνούς νομισματικού ταμείου. Η γειτονική χώρα είναι προ των πυλών του μηχανισμού στήριξης έχοντας αποληρώσει λίγα χρόνια πριν το χρέος τους προς το ΔΝΤ.
Ωστόσο η Τουρκία δεν είναι μόνη της. Η πρώτη χώρα που αναμένεται να επηρρεαστεί από τυχόν κατάρρευσή της είναι η Γερμανία. Η οικονομική εξάρτηση των δύο χωρών είναι κάτι παραπάνω από προφανής αν δει κανείς τα επίσημα στοιχεία.
Στην τουρκική επικράτεια υπάρχουν 7,5 χιλιάδες επιχειρήσεις γερμανικών συμφερόντων που επενδύουν σχεδόν 10 δισεκατομμύρια. Στη Γερμανία υπάρχουν 80 χιλιάδες γερμανοτουρκικές επιχειρήσεις που έχουν ετήσιο τζίρο 52 δισεκατομμύρια ευρώ.
Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, η Γερμανία είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας. Γι’ αυτόν τον λόγο εξηγείται εν μέρη και η στάση της Άνγκελα Μέρκελ αλλά και της γερμανικής διπλωματίας στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου.
Η Γερμανία δεν έχει πάρει ξεκάθαρη θέση. Η στάση της φαίνεται σε πλήρη αντίθεση με αυτή της Γαλλίας που βρίσκεται στρατιωτικά και διπλωματικά στο πλευρό της Ελλάδας όπως έχει τονίσει πολλάκις ο πρόεδρος Μακρόν.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το διμερές εμπόριο των δύο χωρών κυμαίνεται σε αξία στα 35-38 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.
Το ποσό αυτό αυξάνεται διαρκώς κάθε χρόνο δημιουργώντας όλο και μεγαλύτερες σχέσεις εξάρτησης μεταξύ στις δύο χώρες.
InStanews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου