Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023

Σαν σήμερα το 1913 δολοφονήθηκε ο Βασιλεύς Γεώργιος Α'

Ο Γεώργιος Α' διαδέχτηκε τον Όθωνα και στέφθηκε βασιλιάς τον Οκτώβριο του 1863 και υπήρξε ο μακροβιότερος βασιλιάς των Ελλήνων

Η πιο συνταρακτική πολιτική δολοφονία του 20ού αιώνα παραμένει ως σήμερα ανεξιχνίαστη και μετέωρη, σχετικά με τα αίτια, τους αυτουργούς και τις προθέσεις της. Είναι η δολοφονία του βασιλιά Γεωργίου Α’, που σημειώθηκε στη διασταύρωση των οδών Αγίας Τριάδας και Βασ. Όλγας στη Θεσσαλονίκη στις 5 Μαρτίου του 1913.

Ο Γεώργιος στους Βαλκανικούς πολέμους συντάχθηκε με την πολιτική του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου και στις 24 Νοεμβρίου του 1912 εισήλθε θριαμβευτικά στη Θεσσαλονίκη, όπου εγκαταστάθηκε για να θεμελιώσει την ελληνική κυριαρχία στη περιοχή.

Τις απογευματινές ώρες της 5ης Μαρτίου 1913 ο βασιλιάς, συνοδεία του υπασπιστή του, ταγματάρχη Φραγκούδη, αναχώρησε από την κατοικία του, προκειμένου να πραγματοποιήσει εθιμοτυπική επίσκεψη στο γερμανικό πολεμικό σκάφος Goeben, που ναυλοχούσε στο λιμένα της Θεσσαλονίκης.

Η δολοφονία

Κατά τη διάρκεια της εν λόγω διαδρομής, στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Όλγας και Αγίας Τριάδας, ο Αλέξανδρος Σχινάς πλησίασε το βασιλιά και τον πυροβόλησε μία φορά από μικρή απόσταση, επιφέροντας σε αυτόν καίριο πλήγμα.

Ο Γεώργιος μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο ιατρείο του Παπάφειου Ιδρύματος, αλλά το ιατρικό προσωπικό δεν μπόρεσε να του παράσχει καμία βοήθεια, καθώς ο βασιλιάς ήταν ήδη νεκρός.

Ο δράστης της δολοφονικής επίθεσης, ο Αλέξανδρος Σχινάς, συνελήφθη και μετήχθη στο Αστυνομικό Τμήμα Φαλήρου Θεσσαλονίκης. Μέχρι και σήμερα δεν έχει διευκρινισθεί ο ρόλος του στη δολοφονία του βασιλιά.

Στις 20 Μαρτίου 1913 ο Γεώργιος κηδεύτηκε στην Αθήνα και ετάφη στο λόφο Παλιόκαστρο, στα ανάκτορα του Τατοΐου.

Λίγες εβδομάδες αργότερα ο κρατούμενος Αλέξανδρος Σχινάς «διέφυγε της προσοχής των χωροφυλάκων και ηυτοκτόνησε πεσών εκ του παραθύρου».

PENTAPOSTAGMA

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου