Συνολικά από τα στρατιωτικά λύκεια και τις στρατιωτικές σχολές της Τουρκίας αποβλήθηκαν 16.409 στρατιωτικοί φοιτητές.
Η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων οποιασδήποτε χώρας, αποτελεί το φυτώριο των Αξιωματικών της από την οποία αποφοιτούν στελέχη του Στρατού Ξηράς , κάποιοι εξαντλούν την πυραμίδα της Ιεραρχίας φθάνοντας Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ ή Διοικώντας Στρατιές και Σώματα Στρατού.
Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι ανεξαρτήτως χώρας, όλες οι κυβερνήσεις τους ,δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαίδευση και την εθνική διαπαιδαγώγηση των Ευελπίδων.
Στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων λόγω της ομαδικής συνύπαρξης και εκπαίδευσης των Ευελπίδων αναπτύσσονται σχέσεις αδελφικές μεταξύ τους, οι οποίες τους ακολουθούν σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους.
Διαλύοντας τη Σχολή Ευελπίδων, είναι σα να υποθηκεύεις το μέλλον των αξιωματικών της χώρας σου και κατ΄επέκταση της μελλοντικής στρατιωτικής ιεραρχίας με πολύ αρνητική επίπτωση αναφορικά με την ασφάλεια της πατρίδας σου.
Αυτό ακριβώς έκανε ο Ερντογάν στην Τουρκία, όπου περισσότεροι από 750 πρώην μαθητές της Σχολής Ευελπίδων έχουν συλληφθεί μέχρι σήμερα για φερόμενους δεσμούς τους με το κίνημα Γκιουλέν , όπως ανέφερε το Κέντρο Ελευθερίας της Στοκχόλμης, επικαλούμενο τον ιστότοπο ειδήσεων Bold Medya.
Οι πρώην Ευέλπιδες ήταν ανήλικοι όταν πραγματοποιήθηκε το αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016. Αποβλήθηκαν από τις στρατιωτικές σχολές κατά τη διάρκεια της καταστολής μετά το πραξικόπημα που οδήγησε στο οριστικό κλείσιμο των στρατιωτικών λυκείων στην Τουρκία και μια μεγάλη αναδιάρθρωση άλλων στρατιωτικών ακαδημιών που αφορούσε την απόλυση όλων των υπαρχόντων μαθητών.
Συνολικά από τα στρατιωτικά λύκεια και τις στρατιωτικές σχολές της Τουρκίας αποβλήθηκαν 16.409 στρατιωτικοί φοιτητές.
Η Τουρκία γνώρισε μια αμφιλεγόμενη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος τη νύχτα της 15ης Ιουλίου 2016, η οποία, σύμφωνα με πολλούς, ήταν μια ψεύτικη απόπειρα, με στόχο την εδραίωση της αυταρχικής διακυβέρνησης του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την εξάλειψη των αντιφρονούντων και την εξάλειψη ισχυρών παραγόντων εξουσίας όπως ο στρατός, προκειμένου να περιέλθει σε αυτόν η απόλυτη εξουσία του κράτους
Τη νύχτα του αποτυχημένου πραξικοπήματος, ο Πρόεδρος Ερντογάν κατηγόρησε αμέσως το κίνημα Γκιουλέν για την απόπειρα. Έχει στοχοποιήσει οπαδούς του κινήματος, μια ομάδα που βασίζεται στην πίστη, εμπνευσμένη από τον Τούρκο κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, από τις έρευνες διαφθοράς στις 17-25 Δεκεμβρίου 2013, που ενέπλεξαν τον τότε πρωθυπουργό Ερντογάν, τα μέλη της οικογένειάς του και τον στενό του κύκλο.
Απορρίπτοντας τις έρευνες ως πραξικόπημα του Γκιουλενισμού και συνωμοσία εναντίον της κυβέρνησής του, ο Ερντογάν χαρακτήρισε το κίνημα ως τρομοκρατική οργάνωση και άρχισε να στοχοποιεί τα μέλη του.
Ενέτεινε την καταστολή του κινήματος μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Ο Γκιουλέν και το κίνημα αρνούνται κατηγορηματικά τη συμμετοχή τους σε αποτυχημένο πραξικόπημα ή οποιαδήποτε τρομοκρατική δραστηριότητα.
Μετά τον αποτυχημένο πραξικόπημα, η τουρκική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πραγματοποίησε μαζική εκκαθάριση των κρατικών ιδρυμάτων με πρόσχημα τον αγώνα κατά του πραξικοπήματος.
Πάνω από 130.000 δημόσιοι υπάλληλοι, συμπεριλαμβανομένων 4.156 δικαστών και εισαγγελέων, καθώς και περισσότερα από 30.000 μέλη των ενόπλων δυνάμεων, απολύθηκαν συνοπτικά από τη δουλειά τους για φερόμενη συμμετοχή ή σχέσεις με «τρομοκρατικές οργανώσεις» με έκτακτα διατάγματα που δεν υπόκεινται σε κανένα δικαστικό ή κοινοβουλευτικό έλεγχο.
Σε συνέντευξη Τύπου στις 3 Οκτωβρίου, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας είπε ότι συνολικά 3.243 στρατιωτικοί απολύθηκαν από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (TSK) τους πρώτους εννέα μήνες του 2021 για φερόμενους δεσμούς τους με το κίνημα Γκιουλέν,
Το μεγαλύτερο μέρος των κρατήσεων και οι τελευταίες απολύσεις από το TSK έγιναν με βάση τις λεγόμενες «έρευνες με τηλέφωνο». Αυτές οι έρευνες βασίζονται σε αρχεία κλήσεων που χρονολογούνται κυρίως χρόνια πριν το κίνημα Γκιουλέν κηρυχθεί τρομοκρατική οργάνωση.
Οι εισαγγελείς υποθέτουν ότι ένα μέλος του κινήματος Γκιουλέν χρησιμοποίησε το ίδιο τηλέφωνο για να καλέσει διαδοχικά όλες τις επαφές του. Με βάση αυτήν την υπόθεση, όταν ένα υποτιθέμενο μέλος της κίνησης βρίσκεται στα αρχεία κλήσεων, θεωρείται ότι άλλοι αριθμοί που καλούνται αμέσως πριν ή μετά από αυτήν την κλήση ανήκουν επίσης σε άτομα με συνδέσμους του Γκιουλέν.
Η λήψη περιοδικών κλήσεων από τηλέφωνο τηλεφώνου θεωρείται επίσης κόκκινη σημαία.
Η σημασία των διώξεων κατά των Ευελπίδων και λοιπών στρατιωτικών φοιτητών
Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι ο Ερντογάν προέβη σε μια άνευ προηγουμένου αποψίλωση του φυτώριου στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων του τουρκικού στρατού, γεγονός που έχει πάρα πολύ αρνητικές συνέπειες για το τουρκικό στράτευμα
Το τουρκικό στράτευμα δεν έχει συνοχή, η οποία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της μαχητικής του ικανότητας.
Οι Τούρκοι αξιωματικοί είναι διαιρεμένοι σε παραγκωνισμένους κεμαλιστές, σε φυλακισμένους ή αυτοεξόρισους Γκιουλενιστές και σε ακμάζοντες Ισλαμιστές οι οποίοι με κύριο όπλο την αφοσίωση τους στο καθεστώς Ερντογάν αναλαμβάνουν όλες τις σημαντικές θέσεις Διοίκησης στο τουρκικό στράτευμα το οποίο και διοικούν
Ο τουρκικός στρατός δεν είναι εθνικός, αλλά κομματικός στρατός όπου η αξιοκρατία δεν ισχύει.
Επιπλέον, υπάρχει διάχυτο κλίμα ανασφάλειας και καχυποψίας μεταξύ των Αξιωματικών του τουρκικού στρατού, οι οποίοι δεν γνωρίζουν κυριολεκτικά τι τους ξημερώνει και αν την επόμενη ημέρα θα είναι στη Μονάδα τους ή στο σπίτι τους παυόμενοι των καθηκόντων τους ή στην φυλακή.
Ένα τέτοιο στράτευμα είναι καταδικασμένο σε ήττα σε οποιαδήποτε στρατιωτική αναμέτρηση.
Το τουρκικό καθεστώς πίσω από τις προκλήσεις και την επιθετικότητα σε βάρος της Ελλάδας, προσπαθεί να κρύψει τις τεράστιες αδυναμίες του και κυρίως την έλλειψη ομοιογένειας και συνοχής του στρατεύματος του.
Όσο για αυτό που επιδέξια καλλιεργείται από τα τουρκικά ΜΜΕ, ότι τάχα η τουρκική κοινωνία είναι εξοικειωμένη σε ανθρώπινες απώλειες στρατιωτών της, έχουμε να πούμε ότι αυτό είναι μύθος και αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η Τουρκία στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της σε Συρία, Λιβύη, Ναγκόρνο Καραμπάχ, έβαλε στην πρώτη γραμμή μισθοφόρους της, επικουρούμενους από επαγγελματίες οπλίτες και Αξιωματικούς των Ειδικών Δυνάμεών της.
Πουθενά μα πουθενά δεν χρησιμοποίησε κληρωτούς οπλίτες στην πρώτη γραμμή, φοβούμενος ο Ερντογάν γενικευμένο κλίμα λαϊκής δυσαρέσκειας λόγω των απωλειών που θα είχε στα πεδία των μαχών.
Ας τα έχουμε τα παραπάνω υπόψη μας, κάθε φορά που κάποιος Υπουργός ή Αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης, μας κουνάει το δάχτυλο προκαλώντας μας.
Παναγιώτης Νάστος
PENTAPOSTAGMA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου