Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

ΠΑ.ΣΥ.Β.Α. :Η Ελληνική βουλή άνοιξε την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αλβανία ενώ τα προβλήματα των Βορειοηπειρωτών παραμένουν άλυτα


Πράσινο φως για την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε η Ελληνική Βουλή ψηφίζοντας το Μνημόνιο Συνεργασίας για την επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας της γείτονος χώρας. Υπέρ του μνημονίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ποτάμι, ενώ από τη Νέα Δημοκρατία, τη ΔΗΣΥ και την Ένωση Κεντρώων εκφράστηκαν επιφυλάξεις με την διευκρίνιση ωστόσο ότι τάσσονται υπέρ της ενταξιακής προοπτικής. Ουσιαστικά λοιπόν η Ελλάδα άνοιξε την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αλβανία, παρότι βρίσκονται σε εκκρεμότητα μείζονα διμερή θέματα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, έδωσε έμφαση στη συμφωνία με την Αλβανία επισημαίνοντας ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της περνάει μέσα από τη τήρηση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τήρησης των όρων καλής γειτονίας.

«Αν θέλει η Αλβανία να συνεχίσει την ευρωπαϊκή της προοπτική και να ενταχθεί στην ΕΕ θα πρέπει να προσαρμοστεί στις πέντε προτεραιότητες που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα κριτήρια της συνθήκης της Κοπεγχάγης σεβόμενη τα ανθρώπινα δικαιώματα και τηρώντας τους όρους καλής γειτονίας» επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ταυτόχρονα, απαντώντας στον αρμόδιο τομεάρχη της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο, που έθεσε θέμα απουσίας ρήτρας αιρεσιμότητας στη συμφωνία, αντέτεινε ότι δεν χρειάζεται, καθώς αυτή εξυπηρετεί πλήρως τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα ως προ τα κριτήρια συμμόρφωσης της Αλβανίας για την ένταξή της στην ΕΕ.

Νωρίτερα ο κ. Κουμουτσάκος είχε υποστηρίξει ότι η συμφωνία δείχνει να είναι ετεροβαρής και τόνισε ότι θα έπρεπε να υπάρχει ρήτρα αιρεσιμότητας σε αυτή τη συνεργασία, ώστε η Αλβανία που έχει βεβαρημένο παρελθόν να αναγκαστεί να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις της και να σεβαστεί την Ελλάδα.

Ο βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας μιλώντας στη Βουλή ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια η Αλβανία έχει εντείνει εμπράκτως την καταπάτηση των δικαιωμάτων της μειονότητας ενώ τόνισε και τα σοβαρά προβλήματα που ανακύπτουν στην μεθόριο είτε με την αύξηση της εγκληματικότητας είτε με τις επιδρομές για την συλλογή αρωματικών φυτών.

«Η ένταξη της Αλβανίας ωστόσο κρίνεται με επιπλέον κριτήρια εκείνων της Κοπεγχάγης και ειδικότερα με βάση και κριτήρια στάσης της σε θέματα περιφερειακής συνεργασίας και καλής γειτονίας. Θεωρώ ότι η Αλβανία προκλητικά περιφρονεί τα συγκεκριμένα αυτά κριτήρια με προκλήσεις συχνότατες εις βάρος της χώρας μας όσο και της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Από την υπονόμευση της συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες και την ΑΟΖ μέχρι την κατεδάφιση κατοικιών των Ελλήνων μειονοτικών στη Χειμάρρα και από τις αναφορές στα σχολικά βιβλία (τελευταία της Γεωγραφίας) με απερίφραστες εδαφικές διεκδικήσεις εις βάρος της Ελλάδας, έως και την ανακίνηση του ανύπαρκτου θέματος της Τσαμουριάς η Αλβανία αποδεδειγμένα καταπατά τις υποχρεώσεις της για καλή γειτονία», υπογράμμισε ο κ. Τασούλας.

Πηγή : Himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο Ήπειρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου