Tα γραφεία του Παραρτήματος είναι ανοικτά καθημερινά από 09:00 έως 12:00 , εκτός Σαββάτου - Κυριακής.

Παρασκευή, 11 Μαΐου 2018

Κονίτσης: Κυβέρνηση και αντιπολίτευση πρέπει να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους στο «Βορειοηπειρωτικό»


Θέμα: Η Βόρειος Ήπειρος σε κρίσιμο σταυροδρόμι

Αγαπητοί μου Χριστιανοί, ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !


Τον τελευταίο καιρό, παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα στα Δυτικά Βαλκάνια, ιδιαίτερα στην Αλβανία. Επειδή η χώρα αυτή επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαική  Ένωση (Ε.Ε.), πιέζει την Ελλάδα να συναινέσει σ’ αυτό. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς επανειλημμένως επισκέφθηκε τα Τίρανα, χωρίς όμως να γίνει γνωστό τι έχει συζητήσει σχετικώς με τον Αλβανό ομόλογό του. Είναι δε ανησυχητικό, το γεγονός, ότι κατά πρόσφατη μετάβασή του στην Κορυτσά, αρνήθηκε να έλθει σε επαφή με τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες, που κατοικούν εκεί. Η στάση του αυτή δημιουργεί ερωτηματικά και προβληματισμούς. Μήπως πιέζεται «άνωθεν»; Κι’ όταν λέμε «άνωθεν», εννοούμε κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, οι οποίες δείχνουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την γειτονική μας χώρα. Λέγεται, και μάλιστα εντόνως, ότι θέλουν να προλάβουν την επιρροή της Ρωσίας στην Αλβανία.

Πέρα, όμως, από την στάση της Υπερδυνάμεως ή, ενδεχομένως, όποιων άλλων παραγόντων, είναι γεγονός, ότι ενώ η Αλβανία έχει ανάγκη και την συναίνεση της Ελλάδος για να ενταχθεί στην Ε.Ε., προκαλεί ασύστολα την Χώρα μας. Έτσι, στα σχολικά βιβλία η Ελλάδα παρουσιάζεται ως εχθρική χώρα, ενώ φιγουράρουν οι χάρτες της «Μεγάλης Αλβανίας», που τα σύνορά της φθάνουν μέχρι την Άρτα και την Πρέβεζα. Στην Χειμάρρα, η αλβανική κυβέρνηση συνεχίζει την καταπάτηση των Ελληνικών ιδιοκτησιών, επικαλούμενη δήθεν «σουλτανικά φιρμάνια». Στην πραγματικότητα θέλει να περιέλθει η ελληνική περιουσία σε ξένους επιχειρηματικούς ομίλους, προκειμένου να ιδρύσουν ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις ! Το δε και πιο εξωφρενικό είναι η υποκίνηση των «Τσάμηδων» να διεκδικήσουν χρηματικές αποζημιώσεις από την Ελλάδα και μεγάλες εκτάσεις γης στην Θεσπρωτία .

Μπροστά σ’ αυτές τις ραγδαίες και ανησυχητικές εξελίξεις, προβάλλει αμείλικτο το ερώτημα: Τι πρέπει να γίνει ; Θα αφεθεί η Βόρειος Ήπειρος στην κακή της μοίρα; Εμείς, πιστεύουμε πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει αυτό. Ο ΠΑ.ΣΥ.Β.Α. και η Σ.Φ.Ε.Β.Α. διακηρύσσουν με σαφήνεια και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις απόψεις τους μέσα από τις σελίδες του «Βορειοηπειρωτικού Βήματος». Κι’ αυτές λένε, ότι : α) Η Ελληνική Κυβέρνηση (όπως και η Αντιπολίτευση) πρέπει να ξεκαθαρίσει την θέση της στο «Βορειοηπειρωτικό», αφήνοντας κατά μέρος την «μυστική διπλωματία», η οποία, συνήθως, συσσωρεύει δεινά. β) Οι εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες να αφήσουν, επί τέλους, την ραστώνη και το «βόλεμα», και να διεκδικήσουν τα δίκαια και τα δικαιώματά τους. γ) Η Βορειοηπειρωτική Ηγεσία να ομονοήσει, γιατί η μέχρι τώρα πικρή εμπειρία φανερώνει πόση ζημιά έχει γίνει στον Ελληνισμό, μέσα. δ) Η «ΟΜΟΝΟΙΑ» να προσεγγίσει τους Ελληνοβλάχους και να μη τους αφήνει να γίνονται θύματα της αλβανικής προπαγάνδας. Και, τέλος, ε) Να διαφωτιστούν ενδελεχώς οι Διεθνείς Οργανισμοί. Οι καιροί τρέχουν και δεν μας περιμένουν.


Γι’ αυτό τον λόγο, η Μητρόπολη μας οργανώνει και φέτος εκδηλώσεις για την Βόρειο Ήπειρο. Έτσι, την Κυριακή 13 Μαΐου 2018, το πρωί, στο ηρωικό Δελβινάκι, θα συναντηθούμε για να διατρανώσουμε την επιθυμία μας για την Ένωση της Βορείου Ηπείρου με την Ελλάδα. Θα σας περιμένω όλους. Η παρουσία σας είναι ανάγκη εθνική.

Διάπυρος ευχέτης εν Χριστώ  Αναστάντι

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
Ο Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης ΑΝΔΡΕΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου