Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΤΙΜΟΥΝ ΟΙ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ


     Την 31 Μαρτίου 2015, προβλήθηκε το ντοκυμαντέρ ''Σέλτσο - Σουλιώτες, η θυσία'', του φωτογράφου - κινηματογραφιστή Βασίλη Γκανιάτσα.
     Από το Παράρτημά μας παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος Υπλγος ε.α Στέφος Ευάγγελος  ο Αντιπρόεδρος Ανχης ε.α Γιώτης Παναγιώτης & ο Στρατηγός ε.α Κουβάτης Κων/νος μέλος μας , καταγόμενοι και οι τρεις από την ΕΥΑΝΔΡΟ   ΗΠΕΙΡΟ .

ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
ΣΕΛΤΣΟ – ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ, Η ΘΥΣΙΑ
Μετά την επιτυχημένη διαδρομή στην Ήπειρο και στις πόλεις της, το ντοκιμαντέρ «Σέλτσο-Σουλιώτες, η θυσία» του φωτογράφου κινηματογραφιστή Βασίλη Γκανιάτσα, ο οποίος τίμησε την πόλη μας, για άλλη μια φορά, μετά από το γεφύρι της Άρτας, προβλήθηκε την Τρίτη το απόγευμα στις 31 Μαρτίου.
Ενώθηκε η Ήπειρος με τη Θεσσαλία στο κάλεσμα του Συλλόγου των Ηπειρωτών Ν. Τρικάλων και του Δήμου Τρικκαίων, στη ζεστή και φιλόξενη αίθουσα του δημοτικού κινηματογράφου στο πάρκο Ματσόπουλου, Η αίθουσα γέμισε ασφυκτικά. Πολλοί έμειναν όρθιοι στους διαδρόμους. Στην προβολή ξεδιπλώθηκαν δραματικά, ηρωικά πραγματικά γεγονότα.
Ο τραγικός επίλογος της θυσίας των Σουλιωτών παίχτηκε στην απόκεντρη και κρημνώδη περιοχή του Σέλτσου, στις Πηγές Άρτας. Πρωταγωνιστές της τραγωδίας ο Κίτσος Μπότσαρης και η Λένω Μπότσαρη, που το όνομά τους είναι συνώνυμο με τον ηρωισμό και την αυτοθυσία.
Εκατοντάδες Σουλιώτες, μη μπορώντας να αντέξουν την ατίμωση και τη θηριωδία των Τούρκων, προτίμησαν να πέσουν στο βάραθρο του Πέτακα, να αφήσουν τα άψυχα κορμιά τους στην κοιλάδα του Αχελώου και το αίμα τους να γίνει ένα με τα αφρισμένα και ορμητικά νερά του.
Η πολυσύνθετη τραγωδία των Σουλιωτών άρχισε από το ξερίζωμά τους από την πατρώα γη, ενισχύθηκε με την ανατίναξη του ηρωικού Κουγκίου, γιγαντώθηκε με το μεγαλούργημα του αθάνατου χορού του Ζαλόγγου, λαμπρύνθηκε από τη Δέσπω Τζαβέλα και πέρασε στη θυσία του Σέλτσου, όπου τη δόξα ζήλεψαν τα περήφανα βουνά των Αγράφων. Μια θυσία που δεν μπόρεσε να χωρέσει ιστορικός νους και να κατανοήσει το μέγεθός της. Μια θυσία που η τιμή και η δόξα μένουν άφωνες και υποκλίνονται. Τα όμορφα τοπία, τα μοναδικά πλάνα της ταινίας, εναρμονισμένα με ηπειρώτικη μουσική, τα συγκινητικά λόγια του Ηπειρώτη Πρωτοσύγκελου Χρυσόστομου Νάση και του Ηπειρώτη πρώην Δημάρχου κ. Λάππα, συγκίνησαν το πολυπληθές κοινό. Η ψυχή όλων γέμισε τρυφερά και πλούσια συναισθήματα. Όταν ολοκληρώθηκε η προβολή, το έντονο χειροκρότημα επιβεβαίωσε την ικανοποίηση όλων. Τα πρόσωπα και τα βλέμματα όλων καθρέφτιζαν αυτό που είχε συντελεστεί. Τα ταξίδι ήταν ταξίδι στο παρελθόν, στην ιστορία και στην αγάπη για την πατρίδα.
Η πρόεδρος του Συλλόγου
Ηπειρωτών Ν. Τρικάλων
Νίκη Χύτα
     
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου