Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ. ΟΤΑΝ ΣΥΝΑΝΤΑΣ ΤΗΝ ΖΩΝΤΑΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ (ΑΝΘ/ΝΟΜΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ "Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΕΠΙΖΗΣΑΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ'' & ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΚΟΡΚΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΟΥ ΟΡΓΩΣΕ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΟΥ ΚΑΙ ΒΙΤΣΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ)

DSC05271

         Την Κυριακή 29 Μαρτίου 2015 το παράρτημά μας με τον Πρόεδρο Υπλγο ε.α Στέφο Ευάγγελο και σύσσωμο το Δ.Σ,  το παράρτημα  του σύνδεσμου αποστράτων Αξιωματικών Αστυνομίας με τον πρόεδρο τους Ανθ/νομο ε.α Τριανταφύλλου Παναγιώτη και σύσσωμο το Δ.Σ, τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ενωσης Σ. Α Ν.Τρικάλων Ταξίαρχο ε.α Θεοχάρη Κων/νο και τον Ανθιπυραγό ε.α Πούλιο Κων/νο  πραγματοποίησε εκδρομή στο Λιτόχωρο για να τιμήσει τους ηρωικά πεσόντες στην μάχη του Λιτοχώρου τις 31 Μαρτίου 1946..............................
  Η συμμετοχή ήταν μεγάλη, καθώς 107 μέλη μας και 

συγγενείς των πεσόντων ηρώων δήλωσαν παρόν στο προσκλητήριο απόντων.Μαζί μας και ο μοναδικός επιζών της μάχης και μέλος του παραρτήματος  Ανθ/νομος Παπακωνσταντίνου Νικόλαος που με ρίγη συγκίνησης χαιρέτησε τους  τους νεκρούς Συναδέλφους και αναφέρθηκε στα γεγονότα του Σαββάτου της 31 /3 1946… 
   Η συγκίνηση μας ήταν μεγάλη και τα συναισθήματα  διάχυτα καθώς ακούγαμε από τα χείλη του επιζώντα τις δραματικές στιγμές που ξετυλίχτηκαν  την νύχτα της 31 Μαρτίου.
         Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι από τους 12 νεκρούς ήρωες οι 8 κατάγονταν από χωριά της πόλης μας.
       Στην εκδήλωση δεν θα  μπορούσε να απουσιάζει ο Αντιστράτηγος Κόρκας Κων/νος, αυτός ο οποίος όργωσε τα βουνά του Γράμμου και Βίτσι, ενάντια στον κουμουνισμό.

    Το παρόν μαζί μας δήλωσαν η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού με τον Πρόεδρο Υπγο ε.α Δανιά Ευάγγελο και το Δ.Σ   μαζί με πολυάριθμα Παραρτήματα από πολλές πόλεις καθώς και πολλές ενώσεις  αστυνομικών.

           Όπως κάθε χρόνο, ο μεγάλος απών ήταν και πάλι η πολιτική ηγεσία.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

DSC05266

DSC05291

DSC05323


DSC05280
 ΟΤΑΝ ΟΙ ΖΩΝΤΑΝΟΙ ΗΡΩΕΣ ΦΙΛΙΟΥΝΤΑΙ ΕΜΕΙΣ ΣΙΩΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ                                          (ΑΝΘ/ΝΟΜΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΑΝΤΓΟΣ ε.α ΚΟΡΚΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ, ΥΠΛΓΟΣ ε.α ΣΤΕΦΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΑΑΣ/ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
          

 DSC05290

DSC05301

DSC05284

DSC05328

DSC05324

DSC05325

DSC05329

DSC05279

DSC05278


DSC05273

DSC05335

DSC05348

DSC05298








Ο ΑΝΘ/ΝΟΜΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ

Ιστορική αναδρομή

Το Σάββατο το βράδυ στο Λιτόχωρο εκείνη την Παγωμένη νύχτα στο Σταθμό της Χωροφυλακής Υπηρετούν Ένας Ανθυπασπιστής και οκτώ χωροφύλακες .!
Την προηγούμενη ημέρα είχαν φτάσει στη περιοχή και 2 Υπαξιωματικοί έφεδροι Λοχίες και δέκα Οπλίτες με αποστολή να φυλάξουν τις κάλπες των Εκλογικών Τμημάτων για τις εκλογές που είχαν προκηρυχθεί για την 31 Μαρτίου του 46 !
Οι Οπλίτες ήταν έφεδροι και υπηρετούσαν την θητεία τους ενώ δεν υπήρχαν άλλα επεισόδια στην περιοχή .
Το ΚΚΕ με διαταγή του Ζαχαριάδη αφού είχε καλέσει τους υποστηρικτές του να απέχουν από τις εκλογές, ζήτησε σε συνάντηση που είχε γίνει πριν μερικές ημέρες στην Θεσσαλονίκη να γίνει κάτι το δυναμικό που θα ανάγκαζε την Κυβέρνηση να πάρει τα όπλα τορπιλίζοντας τις Εκλογές !
Την εντολή αναλαμβάνει να υλοποιήσει ο Καπετάνιος του ΕΛΑΣ με το ψευδώνυμο Υψηλάντης (Ρόσιος ) και μεταβαίνει στην περιοχή του Ολύμπου όπου και κατάγεται !
Συγκεντρώνει Αντάρτες της Περιοχής ενώ ειδοποιείται να κατέβει και από σπηλιά του Ολύμπου ένοπλο Τμήμα του ΕΛΑΣ από 35 άνδρες οπλισμένους με αυτόματα γερμανικά όπλα και τα Ρώσικης κατασκευής Οπλοπολυβόλα “Τουρτούρα” …
Οι Συνολικές Δυνάμεις των Ανταρτών ξεπερνούν τους 100 άνδρες σύμφωνα με μαρτυρίες και αφού κάνουν επίδειξη δύναμης ζητούν από τους Οπλίτες και Χωροφύλακες που είναι στα δύο εκλογικά Τμήματα που βρίσκονται σε απέναντι κτίρια να παραδοθούν !
Μετά από διαπραγματεύσεις οι υπερασπιστές κάνουν γνωστό ότι δέχονται να παραδώσουν τις κάλπες και να αποχωρήσουν από την περιοχή προς αποφυγή της αιματοχυσίας …
Αυτό απορρίπτεται από τον Υψηλάντη που ζητά την παράδοση ανδρών και οπλισμού .
Την επόμενη ώρα πραγματοποιείται έφοδο ταυτοχρόνως στα δύο κτίρια του «Αστυνομικού Σταθμού Λιτοχώρου με όλα τα διαθέσιμα όπλα που η νύχτα τα κάνει να φαίνονται και να ακούγονται πολλαπλάσια !
Τα πυρά πέφτουν ασταμάτητα μέχρι την 04:00 πρωί χωρίς αποτέλεσμα …Τα επόμενα λεπτά ομάδα Ανταρτών πλησιάζει τα κτίρια και τα πυρπολεί με βόμβες και τα κάνει παρανάλωμα της φωτιάς οι Υπερασπιστές πηδούν από τα παράθυρα για να σωθούν και τραυματίζονται όλοι …
Ένας φονιάς τους πλησιάζει και τους δίνει την χαριστική βολή ενώ βρίσκονται στο έδαφος και τους σκοτώνει όλους εκτός από τον Νίκο Πακακωσταντίνου που η σφαίρα τον παίρνει ξυστά !
Τους νεκρούς οπλίτες και τους  χωροφύλακες τους έγδυσαν και τους πήραν τα πάντα ,όπλα ,άρβυλα ,στολές !

Τι αναφέρει η άλλη πλευρά
Ο Θανάσης Ανάγνου, μέλος τότε της Επιτροπής Πόλης Κατερίνης του ΚΚΕ και γραμματέας της τοπικής οργάνωσης της ΕΠΟΝ, στο βιβλίο του «Στα κάστρα του αγώνα με το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας», (εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»), αναφέρει τα εξής:
«Το χτύπημα του Λιτόχωρου σάλπισε σ” όλη την Ελλάδα την έναρξη της ένοπλης αντίστασης στο τρομοκρατικό δολοφονικό όργιο που εξαπέλυσαν μετά τη Βάρκιζα οι εγκάθετες κυβερνήσεις των Αγγλων ενάντια στους αγωνιστές του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και τις οργανώσεις τους.
Το χτύπημα του Λιτόχωρου υπήρξε η απαρχή του  ένοπλου αγώνα του ΔΣΕ.

Ομολογεί ότι αυτό που θέλαμε αυτό πετύχαμε …ο Τρίτος γύρος του πολέμου άρχισε μετά το έγκλημα του Λιτοχώρου 


Σημείωση: Η ιστορική αναδρομή  προέρχονται από  http://veteranos.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου