Θέλει να "κόψει" τον εθνικισμό των Σκοπιανών προς τη Βουλγαρία
Η Βουλγαρία φαίνεται αποφασισμένη να πραγματοποιήσει τις "απειλές" τις στα Σκόπια, εμποδίζοντας την ένταξη του κράτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Βουλγαρία χάνει υπομονή για αυτό που θεωρεί ως απροθυμία των Σκοπίων να εφαρμόσει τη συνθήκη φιλίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες το 2017.
Ως διέξοδος, προτείνεται η υποστήριξη της επίσημης έναρξης των ενταξιακών συνομιλιών με τον όρο τα Σκόπια να αναγνωρίσουν ότι η ταυτότητα και η γλώσσα της έχουν βουλγαρικά θεμέλια, τερματίζοντας έτσι κάθε ισχυρισμό ότι υπάρχει μια ξεχωριστή «πΓΔΜ» μειονότητα στη Βουλγαρία.
«Οι ανησυχίες μας προέρχονται από τους ατελείωτους ισχυρισμούς για μια μειονότητα της πΓΔΜ στη Βουλγαρία. Η αναγνώριση των βουλγαρικών ριζών θα έβαζε τέλος σε αυτό», δήλωσε η Ζαχάριεβα στο Reuters.
Οργή Ζάεφ για την απόφαση της Βουλγαρίας
Η Βουλγαρία παραβίασε τη συμφωνία καλής γειτονίας και δεν θα υποστηρίξει τα Σκόπια για έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, μόλις έλαβε πληροφορίες από τη συνάντηση των πρεσβευτών των κρατών μελών της ΕΕ.
Στη συνάντηση, ο εκπρόσωπος της Βουλγαρίας επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης της Σόφιας, ότι δεν υπάρχει υποστήριξη επειδή προϋποθέσεις του διαλόγου καλής γειτονίας δεν έχουν εκπληρωθεί.
Η πρώτη φάση έχει αποκλειστεί και αυτό είναι δυσάρεστο μήνυμα, τόνισε ο Ζάεφ.
Ωστόσο, ο ίδιος είναι αισιόδοξος και πιστεύει ότι θα βρεθεί κοινή γλώσσα και λύση με τη Βουλγαρία.
Οι συνομιλίες και η επικοινωνία μεταξύ των ομάδων εργασίας στα δύο υπουργεία Εξωτερικών συνεχίζονται και η θέση των Σκοπίων είναι ότι δεν θα υπάρξει νέα συμφωνία ή παράρτημα στο υφιστάμενο Σύμφωνο Καλής Γειτονίας, αναφέρει το echedoros-a.gr.
Αφού δεν επιτεύχθηκε συναίνεση χθες στη συνάντηση των πρεσβευτών των κρατών μελών της ΕΕ, η συζήτηση για το διαπραγματευτικό πλαίσιο θα μεταφερθεί στο Συμβούλιο Υπουργών, το οποίο έχει προγραμματιστεί εκ νέου για τις 10 έως 17 Νοεμβρίου.
Δεν αποκλείεται και η πραγματοποίηση άλλου έκτακτου Συμβουλίου στις 10 Δεκεμβρίου, το οποίο θα αφήσει περιθώρια για πιθανό συμβιβασμό και την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο τέλος της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ.
Η τελευταία πρόταση του Πλαισίου Διαπραγμάτευσης από τη Γερμανική Προεδρία, όπως έγραψε η ιστοσελίδα των Σκοπίων, Telma, δεν περιλαμβάνει τα αιτήματα της Βουλγαρίας για ειδικό κεφάλαιο που θα καλύπτει την εφαρμογή της Συμφωνίας Καλής Γειτονίας και όλα τα θέματα γλώσσας και ταυτότητας τα οποία η Βουλγαρία θέτει ως προϋπόθεση για τη συγκατάθεσή της.
Δύο μέρη του Πλαισίου - το προοίμιο και μέρος του κειμένου αναφέρουν άμεσα την υποχρέωση της χώρας να δείξει «ορατά αποτελέσματα» στην εφαρμογή των δύο συμφωνιών - τη Συμφωνία Πρεσπών με την Ελλάδα και τη Συμφωνία Καλής Γειτονίας με τη Βουλγαρία.
Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Αικατερίνα Ζαχαρίεβα δήλωσε ότι η υποστήριξη της Βουλγαρίας προς τα Σκόπια δεν ήταν ποτέ άνευ όρων και ότι τα ιστορικά ζητήματα δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Για τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Ράντεφ, η ρητορική μίσους είναι επίσης τέχνασμα.
Στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου, σύνοδος κορυφής έχει προγραμματιστεί για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας στη Σόφια, όπου Σκόπια και η Βουλγαρία είναι συμπρόεδροι, αλλά πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη καθώς η Ζαχαρίεβα και ο πρωθυπουργός Μπόρισοφ βρίσκονται σε απομόνωση.
Η Βουλγαρία, τον περασμένο Αύγουστο υπέβαλε στις πρωτεύουσες των υπολοίπων 26 χωρών-μελών της ΕΕ ένα μακροσκελές έγγραφο που τιτλοφορείται «επεξηγηματικό μνημόνιο για τις σχέσεις της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας με τα Σκόπια σε σχέση με τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ, σύνδεσης και σταθεροποίησης», στο οποίο, αποτυπώνονται οι βουλγαρικές θέσεις σε πολλά ιστορικά ζητήματα με τα Σκόπια. Κεντρική θέση σε αυτό καταλαμβάνουν οι «εθνικές και γλωσσικές παρεμβάσεις, που έγιναν στα Σκόπια τη δεκαετία του 1970 μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο».
Η Βουλγαρία αν και ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της γειτονικής της χώρας, το 1991, ουδέποτε αναγνώρισε την γλώσσα της τελευταίας ως «μακεδονική», θεωρώντας ότι πρόκειται για διάλεκτο της βουλγαρικής και ότι η ταυτότητα των σλάβων πολιτών των Σκοπίων είναι βουλγαρική.
PENTAPOSTAGMA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου