Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020

Η Αρμενία επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία και η Ελλάδα κοιμάται τον "ύπνο του δικαίου"

Πολλές επιχειρήσεις στην Αρμενία είχαν ήδη αποσύρει εθελοντικά τα τουρκικά προϊόντα

Την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Τουρκία αποφασίζει η αρμενική κυβέρνηση, τη στιγμή που το τουρκικό ΠΝ αλωνίζει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και στην Αθήνα ζητούν... ρητές διαβεβαιώσεις για διακοπή των προκλήσεων.

Το Υπουργείο Οικονομικών της Αρμενίας συνέταξε και εισήγαγε για δημόσιες συζητήσεις ένα νομοσχέδιο που αποσκοπεί στην προσωρινή απαγόρευση των εισαγωγών ορισμένων τουρκικών προϊόντων στην Αρμενία, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της Αρμενίας Babken Tunyan.

Εάν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ από τις 31 Δεκεμβρίου 2020 για περίοδο έξι μηνών.

Η απόφαση βασίζεται στην ανοιχτή υποστήριξη της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς τζιχαντιστών μαχητών, στο Αζερμπαϊτζάν και τις συνεχιζόμενες επιθέσεις της στο Αρτσάχ και την Αρμενία.

Δεδομένου ότι η Αρμενία είναι μέλος της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, η Ευρασιατική Οικονομική Επιτροπή θα κινηθεί σύμφωνα με τους κανονισμούς.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, παρόλο που η απαγόρευση των εισαγωγών είναι μια οικονομική κίνηση, η κίνηση αυτή, ωστόσο, περιλαμβάνει επίσης ένα στοιχείο ασφάλειας.

«Όχι μόνο επιβάλλεται οικονομική κύρωση εναντίον της Τουρκίας με αυτήν την απαγόρευση, αλλά και όσον αφορά την ασφάλεια, αναστέλλονται οι χρηματοοικονομικές ροές από αρμενικές πηγές στο κρατικό ταμείο της Τουρκίας», ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι και με αυτούς τους πόρους η Τουρκία υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν τώρα. Το υπουργείο πρόσθεσε ότι η κίνηση «θα αποτρέψει επίσης τη διείσδυση διαφόρων απειλών μέσω της εισαγωγής προϊόντων από μια εχθρική χώρα».

Πολλές επιχειρήσεις στην Αρμενία είχαν ήδη αποσύρει εθελοντικά τα τουρκικά προϊόντα.

Το υπουργείο Οικονομικών είπε ότι η διακοπή των εισαγωγών από την Τουρκία δεν θα προκαλέσει έλλειψη αυτών των προϊόντων στην Αρμενία, επειδή αυτά τα προϊόντα θα αντικατασταθούν από άλλες αγορές ή τοπικές παραγωγές.

Οι εισαγωγές από την Τουρκία στην Αρμενία το 2019 ανήλθαν σε 268,1 εκατομμύρια δολάρια (Ρούχα - 69,4 εκατομμύρια, εσπεριδοειδή - 10,3 εκατομμύρια, μηχανήματα, εξοπλισμός - 35,3 εκατομμύρια, πετρέλαιο και φ/α- 24,3 εκατομμύρια USD , προϊόντα χημικής βιομηχανίας - 23,6 εκατομμύρια δολάρια, βασικά μέταλλα - 21,6 εκατομμύρια.

Ευάγγελος Δ. Κόκκινος

PENTPOSTAGMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου