Με γερμανική κάλυψη οι Τούρκοι στέλνουν και τρίτο γεωτρύπανο στην Αν.Μεσόγειο
Σε θανάσιμο εχθρό της χώρας μας έχει εξελιχθεί το Βερολίνο, το οποίο δεν μπλόκαρε μονο τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, αλλά πήγε δύο βήματα παρά πέρα: Παρενέβη με θρασύτητα και προσπάθησε να ελέγξει την εξωτερική πολιτική της χώρας μας, λέγοντας πως έπρεπε να τους ρωτήσουμε πριν συμφωνήσουμε και υπογράψουμε για ΑΟΖ με την Αίγυπτο.
Αντικειμενικός στόχος του Βερολίνου ήταν και είναι να μην θιγούν τα τουρκικά συμφέροντα και η Ελλάδα να προσέλθει στις συζητήσεις με την Άγκυρα έχοντας μειονέκτημα με το τουρκολιβυκό μνημόνιο να βρίσκεται σε ισχύ.
Υπο το πρίσμα των εξελίξεων αυτών ίσως τελικά η σημερινή ανάρτηση του Γερμανού πρέσβη περί δημιουργίας ανεξάρτητου κράτους στην Ήπειρο από τον Αλή Πασά, να μην ήταν καθόλου τυχαία...
Το Βερολίνο επιδιώκει σμίκρυνση της Ελλάδας με κάθε τρόπο!
Μετά τις εξελίξεις αυτές, το Μαξίμου αποφάσισε να επικυρώσει της συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία πριν ξεκινήσουν οι ελληνοτουρκικές συζητήσεις.
Όπως δήλωσε άλλωστε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, δήλωσε -μιλώντας στον Σκάι- ότι την προσεχή εβδομάδα, θα κατατεθούν στην εθνική αντιπροσωπεία οι εν λόγω συμφωνίες.
Κατά συνέπεια, η επίσκεψη Akar στη Λιβύη μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί αυτή την περίοδο, καθώς το Oruc Reis παραμένει στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, στο πλαίσιο μιας NAVTEX βασισμένης στο τουρκολιβυκό σύμφωνο, που ωστόσο ακυρώνει στην πράξη η συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για τις θαλάσσιες ζώνες.
Σαφές μήνυμα από Ελλάδα: Διάλογος μόνο για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα
Εν τω μεταξύ, η ελληνική πλευρά για ακόμα μία φορά διαμηνύει ότι μόνο θέμα που μπορεί να γίνει αντικείμενο διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και των υπερκείμενων θαλασσίων ζωνών.
«Επιθυμούμε
το διάλογο, αλλά θέλουμε να υπάρχουν και οι προϋποθέσεις (…)
Διάλογος όταν κι εφόσον υπάρξει θα υπάρξει μόνο για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας –
ΑΟΖ», δήλωσε η κ. Πελώνη, ενώ διευκρίνισε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη
Γερμανία παραμένουν.
Όπως επισήμανε η ίδια, όλες οι πλευρές που έχει κινητοποιήσει διπλωματικά η κυβέρνηση έχουν καταστήσει σαφές στην Άγκυρα ότι χρειάζεται απομάκρυνση του Oruc Reis από την περιοχή.
«Η διπλωματία δεν είναι σπριντ, είναι μαραθώνιος, θέλει χρόνο για να αποδώσει» διευκρίνισε.
«Δεν προκάλεσε ένταση η Ελλάδα, ούτε οξύνει η Ελλάδα την ένταση, προτάσσει διάλογο, αλλά όχι υπό καθεστώς εκβιασμών και πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δίκαιου και των σχέσεων καλής γειτονίας.
Έχουν διαβάσει οι εταίροι μας το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας» τόνισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος.
Πρόσθεσε ότι στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 27 – 28 Αυγούστου θα συζητηθεί το θέμα των κυρώσεων.
Η κ. Πελώνη αποσαφήνισε πάντως ότι «θα είναι νομίζω πυκνές οι εξελίξεις μέχρι τότε, η Ελλάδα έχει βάλει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της στο τραπέζι...
Περιμένουμε μέχρι τότε να έχει αποδώσει η διπλωματία, η αποκλιμάκωση και αποφυγή μονομερών ενεργειών».
O... διάλογος που επιθυμεί η Τουρκία
Η Τουρκία
ζητάει διάλογο στη βάση του δόγματος της «γαλάζιας πατρίδας».
«Οι θάλασσές μας είναι η γαλάζια πατρίδα μας.
Κάθε σταγόνα είναι πολύτιμη» δήλωσε πρόσφατα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar.
Σε αυτό το πνεύμα κινήθηκε άλλωστε και ο Erdogan τα τελευταία 24ωρα κάνοντας διπλωματικούς ελιγμούς και μιλώντας λύση «kazan-kazan», την ώρα το Oruc Reis -έχοντας την προστασία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού- επιχειρούσε παραβιάσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Ενοχλημένο το Βερολίνο από τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου: Έπρεπε να μας ρωτήσετε πρώτα!
Το Βερολίνο εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι οι Έλληνες κατέληξαν σε συμφωνία με την Αίγυπτο «χωρίς να ενημερώσουν τη γερμανική ηγεσία».
Αυτό είχε ως συνέπεια, την Παρασκευή η Ελλάδα να απορρίψει την προτεινόμενη ανακοίνωση της ΕΕ για την κατάσταση στη Δημοκρατία της Λευκορωσίας.
Yeni Safak: Η Τουρκία στέλνει και τρίτο γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο
Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί δημοσίευμα της εφημερίδας Yeni Safak, σύμφωνα με τις οποίες η Άγκυρα θα στείλει και τρίτο γεωτρύπανο στην περιοχή.
Πρόκειται για το Kanuni, που αγόρασε προ μηνών η Τουρκία, και βρίσκεται αγκυροβολημένο στη Σελεύκεια της Αττάλειας απέναντι από την Κύπρο.
Λόγω των έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊο, το πλήρωμά του έχει τεθεί προληπτικά σε καραντίνα και παραμένει στο σκάφος.
Μετά την ολοκλήρωση αυτής της φάσης -όπως αναφέρει το δημοσίευμα- θα γίνει η προετοιμασία για τον απόπλου προς την Ανατολική Μεσόγειο.
Το «Kanuni» -που σημαίνει «Νομοθέτης» και αναφέρεται στον σουλτάνο Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή- θα είναι το τρίτο γεωτρητικό σκάφος της Τουρκίας, μετά το «Yavuz» και το «Fatih».
Το «Yavuz» βρίσκεται αυτή τη στιγμή εντός του οικοπέδου 6 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Και τα τρία τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα φέρουν ονόματα σουλτάνων της περιόδου ακμής του 15ου και 16ου αιώνα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
PENTAPOSTAGMA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου