Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος – Προχωρούν τα έργα στη μονή



Ο Πατριάρχης και η υπόλοιπη αποστολή περπάτησαν στο μοναστήρι



Ο Πατριάρχης με τους μητροπολίτες Δράμας Παύλο και Νεαπόλεως                               και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα.

Προσκυνηματικό ταξίδι στον Πόντο και το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά πραγματοποιεί, από χθες, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος που εξέφρασε την ελπίδα ότι τον Δεκαπενταύγουστο του 2019 θα γίνει κανονικά η λειτουργία στον ιερό χώρο. Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας θα επιστρέψει στην Πόλη, στις 18 Οκτωβρίου, και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του θα βρεθεί μεταξύ άλλων σε Σαμψούντα, Νεοκαισάρεια, Μπάφρα και Σινώπη αλλά και σε ιερούς ναούς, μονές και αρχαιολογικούς χώρους σε αυτές τις περιοχές.



Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Ματσούκα 

Πρώτος σταθμός του ταξιδιού του ήταν η εμβληματική μονή της Παναγίας Σουμελά, όπου εδώ και τρία χρόνια γίνονται έργα αποκατάστασης.

Αποδεχόμενος πρόσκληση των τοπικών Αρχών της Ματσούκας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε το μοναστήρι, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού Αλί Αϊβάζογλου ο οποίος τον ενημέρωσε για την πορεία των εργασιών. Στο δρόμο προς το μοναστήρι τον περίμενε κόσμος για να πάρει την ευχή του και να του δώσει το μοναδικό λουλούδι των Ποντικών Άλπεων, της Παναΐας τα δάκρυα, το γνωστό αμάραντο αλλά και αναμνηστικά από την αγαπημένη ομάδα της Τραπεζούντας, την Τράμπζονσπορ. Εκείνος τους έδωσε καραμέλες και η συνοδεία του μοίρασε δώρα σε παιδιά.


Μιλώντας σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δήλωσε χαρούμενος που πήγε στην Τραπεζούντα και μίλησε για την αγάπη του κόσμου. Αναφερόμενος στην αναστήλωση και την αποκατάσταση τμημάτων του μοναστηριού εξέφρασε τις ευχαριστίες του για όλους όσοι εργάζονται για αυτές και τόνισε πως τέτοιοι ιεροί χώροι «Δεν είναι μόνο τμήματα της χώρας μας αλλά και πολιτιστική κληρονομιά ολόκληρης της ανθρωπότητας. Για αυτό πρέπει να τους προστατεύουμε, για να τους παραδώσουμε στις επόμενες γενιές». Χαρακτηρίζοντας τις σχέσεις με τις τοπικές Αρχές είπε ότι «είναι ιδιαιτέρως φιλικές» και εξέφρασε την ελπίδα πως το μοναστήρι θα είναι έτοιμο έως τον Δεκαπενταύγουστο του 2019 προκειμένου να γίνει η λειτουργία για το μικρό Πάσχα του καλοκαιριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου