Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση στο Γράμμο την 26η Αυγούστου 2018


 



         Παγκοσμίως την Ιστορία την γράφουν οι νικητές. Στην Πατρίδα μας έχει ανατραπεί αυτή η αξίωση και βιώνουμε μέρες παρακμής σε όλους τους τομείς. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θυμούνται τι ακριβώς έγινε εκείνα τα ταραγμένα χρόνια, αλλά οι νεότεροι αγνοούν ή έχουν στρεβλή εικόνα από τότε που η παιδεία έχασε τον εθνικό της προσανατολισμό. Μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες κάθε τελευταία Κυριακή του Αυγούστου εορταζόταν με κάθε επισημότητα η επέτειος της νίκης των Ενόπλων Δυνάμεων στο Γράμμο και το Βίτσι έναντι της κομμουνιστικής ανταρσίας των ετών 1946-49, καθώς και η πολεμική αρετή των Ελλήνων. Τιμόταν από την ανώτατη πολιτειακή, πολιτική και στρατιωτική Ηγεσία η θυσία των πεσόντων αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών Στρατού και Χωροφυλακής.



       Την Κυριακή 26 Αυγούστου 2018, τελέσθηκε με λαμπρότητα η εθνικοθρησκευτική εκδήλωση μνήμης για την επέτειο της νίκης του Στρατού μας στον Γράμμο και το Βίτσι έναντι των κομμουνιστοσυμμοριτών του λεγόμενου «ΔΣΕ», που αιματοκύλησαν την πατρίδα κατά τα έτη 1946-1949. Στον Γράμμο (Βούρμπιανη Κονίτσης), αλλά και στο Βίτσι, έγινε το καθιερωμένο μνημόσυνο στην μνήμη των πεσόντων αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών του Ελληνικού Στρατού, καθώς και των πεσόντων της Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής, ιερουργούντος του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέα.

           Στο Γράμμο πλήθος κόσμου από όλη την Ήπειρο, τη Β. Ελλάδα αλλά ακόμη και από τη λεβεντογέννα Κρήτη έδωσε το βροντερό παρών. Ξεχωριστές και λαμπρές ήταν οι παρουσίες λίγων υπερήλικων στρατιωτών- Βετεράνων της εποχής με τα παράσημα στο στήθος τους, Παρόντες ήταν υπερήλικες μαχητές της εποχής, ανάμεσά τους ο παρασημοφορηθείς αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Κόρκας. που ήλθαν να ανάψουν ένα κερί στη μνήμη των συμπολεμιστών τους. Έγινε έπαρση σημαίας ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών, εψάλει τρισάγιο στο μνημείο πεσόντων και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγής στην μνήμη των στρατευμένων παλικαριών που έπεσαν ηρωικά στον Γράμμο. Χαιρετισμό απεύθυναν, ο Πρόεδρος της ΕΑΑΣ/Παρ. Ιωαννίνων Αντγος ε.α. Δημήτριος Κωστούλας, ο Πρόεδρος της ΕΑΑΣ Αντγος ε.α. Βασίλειος Ροζής, το μέλος του ΔΣ της ΕΑΑΑ Σμχος ε.α. Πιέρρος Πλατάνας.

     
 

       Η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας πραγματοποιήθηκε από τον Υπτγο ε.α. Κωνσταντίνο Νταλάκο. Ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας, με ένα πύρινο λόγο εμψύχωσε και αναπτέρωσε το φρόνημα των προσκυνητών. Εξήρε την θυσία των στρατευμένων παιδιών της εποχής που έπεσαν ηρωικά τότε υπέρ Πίστεως και Πατρίδος σε Γράμμο-Βίτσι. Καυτηρίασε την απουσία της επίσημης Πολιτείας από το ιερό μνημόσυνο. Στηλίτευσε όλα τα κακώς κείμενα της Πολιτείας από το Μακεδονικό μέχρι την εγκατάλειψη της Βορείου Ηπείρου. Έκλεισε το λόγο του καλώντας το λαό να παραμείνει πιστός στις χριστιανικές και εθνικές αξίες. 
 
  
        Τέλος απήγγειλε ποίημα η κα Ροδίου, μέλος του ΕΔΕΣ για τους πεσόντες, ενώ μια μαντινάδα εκφώνησε και ο κ. Φατσέας για τους πεσόντες μαχητές από την Κρήτη. Ακολούθησε κατάθεση πολλών στεφάνων .Η σεμνή εκδήλωση τελείωσε με την ανάκρουση του εθνικού Ύμνου.



 
























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου