Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Κονίτσης Ανδρέας: ΝΤΡΟΠΗ



Η «μυστική» διπλωματία της Ελληνικής Κυβέρνησης εξισώνει το υπαρκτό Βορειοηπειρωτικό ζήτημα με το ανύπαρκτο «Τσάμικο».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. ΑΝΔΡΕΑΣ έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Οι ειδήσεις που έρχονται από τον χώρο της Βορείου Ηπείρου είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές. Ακούγεται μετ’ επιτάσεως, ότι γίνονται συζητήσεις ανάμεσα στην Ελληνική και την Αλβανική Κυβέρνηση, προκειμένου η γειτονική χώρα να ενταχθεί στην Ευρωπαική Ένωση. 
Αλλά οι συζητήσεις αυτές: 
1) Είναι εντελώς μυστικές και, το χειρότερο, γίνονται εν αγνοία των Βορειοηπειρωτών. Αν, όμως, οι Βορειοηπειρώτες δεν γνωρίζουν «τι τέξεται η επιούσα», τότε πως είναι δυνατόν να διεξάγονται διαπραγματεύσεις ερήμην των γηγενών κατοίκων της προαιωνίως Ελληνικής Βορείου Ηπείρου; Ρωτάμε, γιατί κάποια ημερήσια επαρχιακή εφημερίδα δημοσίευσε την είδηση (χωρίς να υπάρξει διάψευση) ότι Ελλάδα και Αλβανία έχουν συμφωνήσει η μεν δεύτερη να δεχθεί να μην κάνη λόγο για τους «Τσάμηδες», η πρώτη δε να μην αναφέρει ως υπαρκτό το θέμα και το όνομα Βόρειος Ήπειρος!
Αλλ’ εάν τα παραπάνω αληθεύουν, τότε – το λέω ξεκάθαρα – έχουμε εθνική προδοσία, αφού ξεπουλιέται η Βόρειος Ήπειρος, όταν οι Έλληνες κάτοικοί της βρίσκονται στο σκοτάδι της αγνοίας για το τι «μαγειρεύεται» εις βάρος τους. Αντί το Βορειοηπειρωτικό να είναι πρώτο θέμα στις συζητήσεις μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας, βρίσκεται τελευταίο (αν είναι και τελευταίο) επειδή έτσι θέλουν οι Βρυξέλλες και η Αμερική. Το λιγότερο που μπορεί κανείς να πη για την, ουσιαστικά ανύπαρκτη, εξωτερική ελληνική «πολιτική» είναι η λέξη: ΝΤΡΟΠΗ. 
2) Εξισώνουν το υπαρκτό Βορειοηπειρωτικό ζήτημα, με το ανύπαρκτο «Τσάμικο». Η Βόρειος Ήπειρος είναι τμήμα της ελεύθερης Ηπείρου (άρα της ενιαίας Ηπείρου). Και το 1914 κατοχυρώθηκε η Αυτονομία της με το «Πρωτόκολλο της Κερκύρας» (17.5.1914), αφού είχε προηγηθεί, με λαμπρή μάλιστα επιτυχία, ο ένοπλος αγώνας των Βορειοηπειρωτών. Σημειώνουμε, ότι το «Πρωτόκολλο της Κερκύρας» το έχει συνυπογράψει και η Αλβανία. Επομένως, είτε το θέλει είτε δεν το θέλει η Αλβανία, το Βορειοηπειρωτικό είναι για την Ελλάδα ζήτημα απολύτως υπαρκτό.
Αντίθετα, το «Τσάμικο» δεν υπάρχει για την Ελλάδα, όπως, άλλωστε, έχουν διακηρύξει όλες οι μέχρι τώρα Ελληνικές κυβερνήσεις. Διότι, οι «Τσάμηδες», ως σύμμαχοι πρώτα των Ιταλών κι’ ύστερα των Γερμανών εισβολέων, διέπραξαν ανήκουστα εγκλήματα εις βάρος των Ελλήνων της Θεσπρωτίας. Μετά δε το τέλος του πολέμου, καταδικάστηκαν, ερήμην, από το στρατοδικείο των Ιωαννίνων. Συνεπώς, για την Ελλάδα δεν υπάρχει – το ξανατονίζω, δεν υπάρχει – «Τσάμικο ζήτημα».
3) Αν, όμως, η Ελλάδα δεν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και δεν αντιτάξη τα εθνικά της δίκαια για την βασανισμένη και χιλιοπροδομένη Βόρειο Ήπειρο, απέναντι στις πανάθλιες μεθοδεύσεις των «μεγάλων» αυτού του κόσμου, αλλά και στην πονηριά των Αλβανών, που ολόκληρες δεκαετίες μέχρι σήμερα έχουν αφάνταστα τυραννήσει τους Βορειοηπειρώτες, θα είναι ανάξια των γενναίων παιδιών της, που για την Γη του Πύρρου πολέμησαν νικηφόρα και πολλά έπεσαν στα πεδία των μαχών υπέρ Πίστεως και Πατρίδος!
Η Κυβέρνηση, αφήνοντας κατά μέρος την δήθεν «μυστική» διπλωματία, οφείλει να ενημερώσει πάραυτα, πρώτα τους Βορειοηπειρώτες κι’ ύστερα ολόκληρο τον Ελληνικό Λαό για τις εξελίξεις, ώστε όλοι ν’ αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Κι’ ας γνωρίζει καλά, ότι δεν θα ανεχθεί μια ακόμη «χαμένη» πατρίδα, ο υπερήφανος εθνικά Ελληνισμός».

(Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου