Tα γραφεία του Παραρτήματος είναι ανοικτά καθημερινά από 09:00 έως 12:00 , εκτός Σαββάτου - Κυριακής.

Πέμπτη, 26 Μαΐου 2016

Ο θεσμός των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων (Κ.Α.Μ.) τώρα και στο νομό Τρικάλων


Ο θεσμός των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων (Κ.Α.Μ.) τώρα και στο νομό Τρικάλων,στο πλαίσιο της εφαρμογής του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Α.Ε.Τ.Ο.Σ.» για την Αστυνόμευση – Επιτήρηση Τοπικών Οικισμών και Συνόρων.

Την 25-05-2016 στο Χώρο της ΛΑΦ Τρικάλων , πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την παρουσίαση της επέκτασης του θεσμού της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας (Κ.Α.Μ.) στο νομό.

Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας, Υποστράτηγος κ. Δημήτριος Κοτσιάφτης, κατά την ομιλία του, ανέφερε τα εξής:

«Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εκπόνησε το Επιχειρησιακό Σχέδιο «Α.Ε.Τ.Ο.Σ.» για την Αστυνόμευση – Επιτήρηση Τοπικών Οικισμών και Συνόρων.

Στο πλαίσιο αυτού του επιχειρησιακού σχεδίου εντάσσεται ο θεσμός των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων, συμπληρώνοντας τις υπόλοιπες εμφανείς αστυνομικές δράσεις και υλοποιώντας τον κεντρικό στρατηγικό στόχο της Ελληνικής Αστυνομίας που είναι: ¨Αστυνομία κοντά στον πολίτη¨.

Επιδίωξη όλων μας είναι οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες να συμβάλλουν αποφασιστικά τόσο στην αναγκαία ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας σε μικρούς και απομακρυσμένους, από τα μεγάλα αστικά κέντρα, οικισμούς, όσο και στην περαιτέρω ανάπτυξη μιας φιλικής και ανθρώπινης προσέγγισης των πολιτών, σε καθημερινή βάση.

Με την παρουσία των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων στις δυσπρόσιτες περιοχές, όπου διαβιούν κυρίως ηλικιωμένα άτομα, των οποίων η μετάβαση στα αστικά κέντρα παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες, διευκολύνεται στο μέγιστο βαθμό η εξυπηρέτηση των αναγκών τους, ενισχύεται ακόμη περισσότερο το αίσθημα ασφάλειάς τους και ελαχιστοποιούνται τυχόν δυσάρεστα φαινόμενα, όπως η εξαπάτηση ή η διάπραξη άλλων αδικημάτων σε βάρος τους. 

Ο συγκεκριμένος θεσμός αποτελεί ήδη μια επιτυχημένη αστυνομική δράση, αφού από τον Απρίλιο του 2015 υλοποιήθηκε, αρχικά με πιλοτικό χαρακτήρα σε τέσσερις νομούς της χώρας και έκτοτε συνεχίζει να επεκτείνεται, έπειτα από τα πολύ θετικά αποτελέσματα της λειτουργίας του.

Ο θεσμός της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας έχει ως αποστολή:

1.την αμεσότερη διεκπεραίωση ζητημάτων, καθημερινού χαρακτήρα,

2.την καταγραφή και διεκπεραίωση ιδιαίτερων προβλημάτων στην περιοχή δραστηριοποίησής του,

3.την άμεση παροχή αστυνομικών υπηρεσιών στους πολίτες,

4.την ανάπτυξη σχέσεων επικοινωνίας και συνεργασίας και την παροχή πληροφοριών, οδηγιών, συμβουλών κ.λπ. στους πολίτες,
5.τον εντοπισμό προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας και των παραγόντων που τα προκαλούν,

6.την αντιμετώπιση παράνομων δραστηριοτήτων ή θεμάτων που τυγχάνουν αστυνομικής διερεύνησης και τέλος

7.τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στο πλαίσιο της ενιαίας και συνολικής πολιτικής αστυνόμευσης, την οποία εφαρμόζουν οι σύγχρονες Ευρωπαϊκές Αστυνομίες.

Απώτερος σκοπός της λειτουργίας αυτού του σύγχρονου μοντέλου αστυνομικής διαχείρισης τοπικών θεμάτων και προβλημάτων – μεσαίου επιπέδου – που χρήζουν άμεσης διαχείρισης ή επίλυσης, είναι η ενσωμάτωση των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων στις τοπικές κοινωνίες των περιοχών δραστηριοποίησής τους.

Για τη λειτουργία της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας, η Διεύθυνση Αστυνομίας Τρικάλων, διαθέτει ένα ειδικά διαμορφωμένο όχημα, τύπου VAN, το οποίο αποτελεί στην ουσία ένα μικρό Αστυνομικό Τμήμα. Το όχημα αυτό στελεχώνεται με τρεις ένστολους αστυνομικούς (τάξης, ασφάλειας και τροχαίας), ενώ παράλληλα διαθέτει τον κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό, προκειμένου να παρέχει επιτόπιες υπηρεσίες στους πολίτες.

Συγκεκριμένα, είναι εξοπλισμένο με ένα φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή, συνδεδεμένο με όλες τις εφαρμογές της Ελληνικής Αστυνομίας, εκτυπωτή, σφραγίδες, έντυπα, ενημερωτικά φυλλάδια κ.λπ.

Η Κινητή Αστυνομική Μονάδα θα επισκέπτεται καθημερινά βάσει προγραμματισμένων και ανακοινώσιμων δρομολογίων, απομακρυσμένες κυρίως περιοχές του Νομού, ώστε να έρχεται σε επικοινωνία με τους κατοίκους, επιλύοντας καθημερινά τους προβλήματα, που έχουν σχέση με την αστυνομία, χωρίς να απαιτείται η μετακίνησή τους στις έδρες των αστυνομικών Υπηρεσιών.

Έτσι λοιπόν, θέματα όπως η θεώρηση γνησίου υπογραφής, η επικύρωση αντιγράφων, η ενημέρωση σχετικά με απαιτούμενα δικαιολογητικά για έκδοση ταυτότητας ή διαβατηρίου, η υποβολή εγκλήσεων ή παραπόνων κ.λπ. θα αντιμετωπίζονται και θα επιλύονται εντός του οχήματος της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας. 

Η ανακοίνωση των δρομολογίων εστιάζεται στην ενημέρωση των κατοίκων σχετικά με την παρουσία της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στην περιοχή τους, ώστε να προγραμματίζουν τη διευθέτηση των ζητημάτων που τους απασχολούν και να εξυπηρετούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Κυρίες και Κύριοι,

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι από την πλευρά μας θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε το νέο αυτό μοντέλο σύγχρονης αστυνόμευσης να πετύχει, καθόσον εκφράζει μια νέα φιλοσοφία προσέγγισης και εξυπηρέτησης του πολίτη.

Κλείνοντας καλώ όλους τους συμπολίτες μας και τους τοπικούς φορείς του Νομού να στηρίξουν και να αξιοποιήσουν το θεσμό.»

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Τρικάλων, Αστυνομικός Διευθυντής κ. Αθανάσιος Γραβάνης, ο οποίος επικεντρώθηκε στα επτά δρομολόγια που θα ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στο νομό:

Α΄ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: (Περιοχή Δήμων Τρικκαίων και Φαρκαδόνας) Λαγγαδιά-Ελληνόκαστρο-Λιόπρασο-Κουμαριά-Αγρελιά-Διάσελο-Αχλαδοχώρι-Κρήνη-Ζάρκο.

Β΄ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: (Περιοχή Δήμου Καλαμπάκας) Κονισκός-Φλαμπουρέσι-Γερακάρι-Λογγά-Αχελινάδα-Μαυρέλι-Φωτεινό-Κερασούλα-Αγ.Τριάδα-Ψήλωμα-Ασπροκλησσιά-Αχλαδέα-Σκεπάρι-Γάβρος-Θεοτόκος-Αγιόφυλλο.

Γ΄ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: (Περιοχή Δήμων Καλαμπάκας και Πύλης) Καστανιά-Αμάραντος-Στεφάνι-Δολιανά-Κρανιά-Καλλιρόη-Κατάφυτο-Ανθούσα-Χαλίκι-Πολυθέα-Μηλιά-Αγ.Παρασκευή-Νεραϊδοχώρι-Περτούλι.

Δ΄ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: (Περιοχή Δήμου Πύλης) Κοτρώνι-Βροντερό-Βλάχα-Περτούλι-Νεραϊδοχώρι-Πύρρα-Δέση-Αγ.Νικόλαος-Δροσοχώρι-Γαρδίκι-Αθαμανία

Ε΄ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: (Περιοχή Δήμου Πύλης) Στουρναρέικα-Βαθύρεμα-Λιβαδοχώρι-Ν.Πεύκη-Μοσχόφυτο-Βαλκάνο-Πολυνέρι-Μεσοχώρα-Αρματωλικό-Αετός-Παχτούρι-Λαφίνα-Κορυφή-Νεράιδα.

ΣΤ’ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: (Περιοχή Δήμου Καλαμπάκας) Μουργκάνι-Μεγ.Κερασιά-Ορθοβούνι-Τριγώνα-Ανάληψη-Πεύκη-Κορυδαλλός-Παναγία-Μαλακάσι-Μουργκάνι-Αγ.Δημήτριος-Ξηρόκαμπος-Οξύνεια-Αγναντιά-Σταγιάδες-Κακοπλεύρι.

Ζ΄ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: (Περιοχή Δήμου Καλαμπάκας) Φάρμα-Ελάφι-Καλομοίρα-Ματονέρι-Αμπελοχώρι-Αμπέλια-Κλεινός-Καλογριανή-Γλυκομηλιά-Παλιοχώρι-Αηδόνα-Χρυσομηλιά.


Την εκδήλωση παρακολούθησαν, εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Τρίκκης και Σταγών, ο θεματικός Περιφερειάρχης Δημόσιας Υγείας κ. Βασίλειος Αναγνωστόπουλος, ο βουλευτής του νομού κ. Χρήστος Σιμορέλης, ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτριος Παπαστεργίου, εκπρόσωπος του δημάρχου Πύλης  ο πρώην βουλευτής Τρικάλων,  κ. Ηλίας Βλαχογιάννης.

Εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας παρέστησαν ο Διοικητής της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών  Ταξίαρχος κ. Γεώργιος Λιάκος, εκπρόσωποι των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του νομού  πλήθος αστυνομικών, & ο Πρόεδρος του Παραρτήματός μας Υπλγος ε.α Στέφος Ευάγγελος

φωτογραφίεςΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου