Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΟΧΥΡΑ ''ΡΟΥΠΕΛ''


Την 09-10 Απριλίου 2016, το παράρτημά μας  μαζί με τον Σύνδεσμο Αποστράτων Αστυνομικών Ν.Τρικάλων πραγματοποίησε 2 ήμερη  εκδρομή στα οχυρά ''ΡΟΥΠΕΛ''.

Το οχυρό Ρούπελ ήταν το μεγαλύτερο από όλα τα οχυρά της "γραμμής Μεταξά". Το συγκρότημα εκτείνεται σε μέτωπο 2.500μ. και περιλαμβάνει 123 ενεργητικά σκέπαστρα. Το ανάπτυγμα των υπόγειων χώρων ήταν 1.849 τ.μ., ενώ οι στοές συγκοινωνίας ανέρχονταν σε 4.251 μ. Η συνολική έκταση ήταν 6.100 μ. και το σύνολο της φρουράς αριθμούσε 1.397 άνδρες. Πριν από την εισβολή τους στην Ελλάδα, στις 6 Απριλίου 1941, οι Γερμανοί είχαν παρακολουθήσει με έκπληξη τον αγώνα των Ελλήνων εναντίων των Ιταλών στο μέτωπο της Βορείου Ηπείρου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αναγνωρίσουν το μαχητικό πνεύμα του ελληνικού στρατού. Παρά ταύτα, οι Γερμανοί ανέμεναν να κάνουν περίπατο στην Ελλάδα, καθώς το μεγαλύτερο τμήμα του στρατού μας πολεμούσε τους Ιταλούς στην Αλβανία και έτσι στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο υπήρχαν μόλις τέσσερις ελληνικές μεραρχίες, που θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν δύο γερμανικά σώματα στρατού! Οι Γερμανοί είχαν σχεδιάσει να καταλάβουν τα οχυρά με κατά μέτωπο επίθεση των ανδρών του XVIII Ορεινού Σώματος του στρατού τους. Η τακτική αυτή αποδείχθηκε λάθος, καθώς το συγκεκριμένο επίλεκτο στρατιωτικό σώμα υπέστη μεγάλες απώλειες στην απόπειρά του να καταλάβει τα οχυρά. Μόνο ένας μικρός αριθμός των οχυρών κατελήφθη από τους Γερμανούς στη διάρκεια των συγκρούσεων. Ήταν εξαιτίας της υπερφαλάγγισης της Γραμμής Μεταξά από τη 2η γερμανική Τεθωρακισμένη Μεραρχία μέσω της Γιουγκοσλαβίας που οι Γερμανοί μπόρεσαν τελικά να εισβάλουν στην Ελλάδα.


Θέλοντας και εμείς να αποδώσουμε τιμές, ως ελάχιστη συνεισφορά, στον αγώνα των άξιων αυτών αγωνιστών επισκεφτήκαμε το οχυρό Ρούπελ.


Ας τους θυμόμαστε πάντα με δόξα και τιμή.

Στη συνέχεια έγινε προσκυνηματική  επίσκεψη στην Ι.Μ Αγίου Ιωάννη  Προδρόμου , όπου η ηγουμένη της Μονής κατάγεται από την πόλη μας, περιήγηση στην πόλη των Σερρών & η βραδυά έκλεισε με διασκέδαση.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Η πολεμική σημαία των Οχυρών










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου