Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Επιστροφή (;) των ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ στα στελέχη ΕΔ-ΣΑ από Νοέμβριο [ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ - ΠΙΝΑΚΑΣ]



• ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ προβλέπει σταδιακή καταβολή των αναδρομικών έως το 2016
• Μέχρι 232 ευρώ η μηνιαία αναπροσαρμογή σε μισθούς και συντάξεις και από 4% έως 18% στα επιδόματα
• Η επιστροφή των απωλειών θα περάσει στη μισθοδοσία του Νοεμβρίου

Στη μισθοδοσία του Νοεμβρίου θα περάσουν οι επιστροφές των μειώσεων στις αποδοχές των στρατιωτικών - σωμάτων ασφαλείας, καλύπτοντας ένα... τμήμα των απωλειών που υπέστησαν με τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια τον Ιούλιο του 2012 (νόμος 4046/2012) και οι οποίες κρίθηκαναντισυνταγματικές από τη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο το οποίο προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει ότι θα λάβουν στην παρούσα φάση το 50% του μηνιαίου ποσού που «κόπηκε» πριν από δύο χρόνια, καθώς, όπως έχει εξαγγελθεί, η πλήρης αποκατάσταση των αποδοχών τους στα προ περικοπών επίπεδα θα γίνει σταδιακά.

Όσον αφορά τα αναδρομικά που πρέπει να λάβουν σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αυτά θα αφορούν το διάστημα μεταξύ Αυγούστου 2012 και Σεπτεμβρίου 2014, και θα αρχίσουν να καταβάλλονται από τον Ιανουάριο του 2015.

Ειδικότερα κατά τις ίδιες πληροφορίες οι αυξήσεις στους βασικούς μεικτούς μισθούς (στη συνέχεια θα περάσουν και στις συντάξεις) από την 1η Νοεμβρίου θα ξεκινούν από 1% και θα φθάνουν έως το 13%. Τα ποσοστά αυτά... μεταφράζονται ανάλογα και με τον βαθμό σε αυξήσεις από 4 έως και 232 ευρώ τον μήνα.

Παράλληλα, προβλέπονται και αυξήσεις στα επιδόματα που λαμβάνουν τα στελέχη ΕΔ-ΣΑ μεταξύ 4% και 18%.

Καταβολές

Όσον αφορά τα αναδρομικά αυτά πιθανότατα θα καταβληθούν τμηματικά σε βάθος διετίας και θα κυμαίνονται από 104 έως και 6.000 ευρώ ανάλογα με το ύψος του μισθού. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είχε εξεταστεί και το ενδεχόμενο τα αναδρομικά να καταβάλλονται σε βάθος πενταετίας, αλλά απορρίφθηκε, καθώς κρίθηκε ότι θα προκαλούσε την έντονη αντίδραση των στρατιωτικών - σωμάτων ασφαλείας.

Τα αναδρομικά υπολογίζονται βάσει του ποσού της μηνιαίας αύξησης που θα δοθεί και δεν προσδιορίζονται με βάση τους μισθούς που ελάμβαναν τα στελέχη ΕΔ-ΣΑ τον Ιούλιο του 2012.

Οι κυβερνητικές αποφάσεις για το προσωπικό των ΕΔ-ΣΑ θα αποτυπωθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου.

Στο οικονομικό επιτελείο, αφού έλαβαν υπόψη τους όλα τα σενάρια για την αποκατάσταση τους, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν είναι δυνατόν με τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες να επιστραφούν τα ποσά που θα καλύπτουν πλήρως τις αρχικές περικοπές. Σε αυτή την περίπτωση οι μηνιαίες επιστροφές θα έπρεπε να ξεπεράσουν κατά τι το 25% από 13% που προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο.

Αξίζει να τονιστεί πως σε περίπτωση πλήρους αποκατάστασης το δημοσιονομικό κόστος θα έφθανε στο 1 δισ. ευρώ, ποσό που επιμερίζεται σε 650 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των αναδρομικών και περί τα 350 εκατ. ευρώ για τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Τώρα εκτιμάται ότι το κόστος για τον προϋπολογισμό πέφτει στο μισό.

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν πως το μοντέλο που προκρίνεται κινείται εντός του πλαισίου που έχουν βάλει οι αποφάσεις του ΣτΕ, οι οποίες κάνουν λόγο για περικοπές που δεν θα θίγουν το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας. Εξάλλου μέχρι στιγμής δεν έχει αποκλειστεί ο συμψηφισμός μέρους των αναδρομικών με το κοινωνικό μέρισμα συνολικού ύψους 37,5 εκατ. ευρώ που έλαβαν φέτος στρατιωτικοί, λιμενικοί, αστυνομικοί και πυροσβέστες με μεικτές αποδοχές έως 1.500 ευρώ. Κι αυτό γιατί η διανομή μερίσματος αποφασίστηκε από την κυβέρνηση, επειδή αυτοί είχαν υποστεί μισθολογικές περικοπές.

Τέλος, στο τραπέζι είναι και ο συμψηφισμός ενός ποσού που φθάνει τα 70 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί στις καταβολές που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια λόγω προαγωγών, παρότι αυτές είχαν τυπικά «παγώσει» με τον νόμο 4046/2012.


ΠΗΓΗ: http://staratalogia.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου